5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kazancı Bedih anıldı

Şanlıurfa sıra gecelerinin piri olarak bilinen Kazancı Bedih lakaplı ünlü gazelhan Bedih Yoluk, vefatının 4. yıldönümünde, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Bediüzzaman Aile Mezarlığı'nda bulanan kabri başında anıldı.


Şanlıurfa'daki evinde sobadan sızan gazdan zehirlenerek 4 yıl önce eşi Fatma ile birlikte yaşamını yitiren sıra gecelerinin değişmez ismi 'Kazancı Bedih' olarak tanınan Bedih Yoluk, ölümünün 4. yıl dönümünde mezarı başında karanfillerle anıldı.


18 Ocak 2004 yılında hayatını kaybeden Kazancı Bedih, ölümünün 4. yıldönümünde Şanlıurfa Belediye Başkanı Yardımcısı Fevzi Yücetepe, öğrencileri, sevenleri ve 2 oğlu tarafından mezarı başında anıldı. Bedih Yoluk'un 2 oğlu ve sevenleri, mezarı başında dualar ederek, karanfil bıraktılar. Ardından Kazancı Bedih için Kuran-ı Kerim okundu. Dua okurken duygulu anlar yaşayan Kazancı Bedih'in büyük oğlu Halil Yoluk göz yaşlarını tutamadı.


Şanlıurfa Belediye Başkanı Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Kazancı Bedih'in unutulmaması ve yeni kuşak insanlarına tanıtılması için çalışma yaptıklarını kaydederek, "Kazancı Bedih, sanat yaşamına emeği geçen insanlardan birisidir. Bizde ona saygı için görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Büyük üstadın kültür ve sanata olan katkıları hem şimdiki insanlara hem de sonraki kuşak insanlarına tanıtılması için bu gece düzenleyeceğimiz anma gecesinde anlatılacaktır" dedi.


Kazancı Bedih'in küçük oğlu Naci Yoluk ise, babasını unutmayan herkese teşekkür ettiğini dile getirerek, "Anma törenine katılarak babamızı unutmayan herkese teşekkür ediyorum. Bu tür faaliyetlerin devam etmesini diliyorum" diye konuştu.


KAZANCI BEDİH KİMDİR?

Yüzlerce türküye kaynaklık yapan Bedih Yoluk, 1929 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Sıra gecelerinde büyüyen Bedih, küçük yaşlarda cümbüş çalıp, gazel, türkü ve hoyratla tanıştı. Kısa sürede dikkatleri çekince de yörenin sevilen ses ve saz sanatçılarından biri oldu. 14 yaşında evlendirilen Bedih, ailesinin geçimini sağlamak için bir kazancı ustasının yanında işe başladı. O, artık Kazancı Bedih olarak anılacaktı. 70 yaşından sonra çıkardığı Yaşayan Tarih kasetiyle de halk müziği tutkunlarının gönlünde yer etti. Okula gidemeyen Bedih`in, 2 bin dolayında sıra gecesi kaseti bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 17:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?