5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kazancı Bedih'i anıyoruz

Şanlıurfa'da, sıra gecelerinin piri olarak bilinen Kazancı Bedih lakaplı Bedih Yoluk, ölümünün 5. yıldönümünde mezarı başında ve çeşitli etkinliklerle anılacak.
Şanlıurfa Belediyesi tarafından hazırlanan anma töreni etkinlikleri her yıl 17-20 Ocak tarihleri arasında yapılıyor. Yoluk, geçen yıl 17 Ocak 2008 tarihinde mezarı başında karanfillerle anılmıştı. Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, öğrencileri, sevenleri ve 2 oğlu tarafından mezarı başında anılan Yoluk'un mezarına karanfil bırakılmıştı. 18 Ocak 2008 tarihinde ise 'Dünden Bugüne Musiki Ustalarımız' adlı gece düzenlenmiş ve merhum ünlü gazelhan Kazancı Bedih, ölümünün 4. yıldönümünde yorumladığı eserlerle bir kez daha anılmıştı.
Kazancı Bedih, bu yıl ölümünün 5. yılında yapılacak çeşitli etkinliklerle de anılacak.

KAZANCI BEDİH KİMDİR?


Yüzlerce türküye kaynaklık yapan Bedih Yoluk, 1929 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Sıra gecelerinde büyüyen Bedih, küçük yaşlarda cümbüş çalıp, gazel, türkü ve hoyratla tanıştı. Kısa sürede dikkatleri çekince de yörenin sevilen ses ve saz sanatçılarından biri oldu. 14 yaşında evlendirilen Bedih, ailesinin geçimini sağlamak için bir kazancı ustasının yanında işe başladı. O, artık Kazancı Bedih olarak anılacaktı. 70 yaşından sonra çıkardığı Yaşayan Tarih kasetiyle de halk müziği tutkunlarının gönlünde yer etti. Okula gidemeyen Bedih'in, 2 bin dolayında sıra gecesi kaseti bulunuyor.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 11:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?