5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kedi köpeklere kuduz aşısı

Şanlıurfa Tarım Müdürlüğü yetkilileri vatandaşları, şap ve kuduz hastalıklarına karşı uyardı.

Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, dünyada çok ciddi bir hastalık olarak bilinen ve önemini sürdüren şap hastalığının çok çabuk bulaşan ve yayılan bir hastalık olduğu belirtildi. "Şap hastalığı dünyada ve ülkemizde sığır, koyun, keçi gibi bütün çift tırnaklı büyük ve küçükbaş hayvanlarda büyük ekonomik kayıplara neden olmakta ve uluslararası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkilemektedir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Örneğin; İngiltere 2001 yılında çıkan şap hastalığından dolayı hem büyükbaş hayvanlarını imha ederek büyük maddi zarara uğradı hem de komşu ülkelerle olan canlı hayvan ve hayvansal ürün ticareti olumsuz yönde etkilendi. Ülkemiz ise coğrafik yapısı itibarı ile Doğu ve Güneydoğu’daki komşu ülkelerden zaman zaman kontrolsüz hayvan girişlerinden dolayı sürekli şap hastalığı yönünden risk altındadır. Çünkü hastalığa sebep olan virüsün bulaşma yolları; hayvan nakilleri, vasıtalar, rüzgar, bulaşıcı mera ve hayvan yemleridir. Şap hastalığına yakalanan hayvanlarda yüksek ateş, tırnak aralarında, ağızda, dilde, memede yara ve aşırı kilo kaybı yanında özellikle genç danalarda ve kuzularda toplu ölümler görülmektedir.”

Kuduz hastalığının da insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen dünyadaki en önemli hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Şuur kaybı, huzursuzluk ve felçler hastalığın başlıca semptomlarıdır. Semptomlar geliştiğinde hastalık dönüşümsüzdür hem hayvan hem de insanlarda ölümle sonuçlanır. Hastalık Antarktika kıtası hariç dünyanın her yerinde görülmektedir. Hastalık ülkemizde köpekler ve son yılarda da tilkiler vasıtası ile yayılmaktadır. Evcil hayvan kaynaklı kuduz vakaları gelişmiş ülkelerin büyük kısmında yok edilmiş olmakla birlikte ülkemizde hala devam etmektedir. Hastalıkla mücadelede en etkin yöntem aşılama yapmaktır. Aşılama evcil hayvanlarda şırınga ile yaban hayvanlarında ise içinde aşı kapsülü bulunan yemler aracılığı ile yapılmaktadır. Yine sokak köpeği sayısının kontrol altına alınması ve bunların aşılanması ile şüpheli tüm vakaların bildirilmesi ve takibi hastalığın yok edilme çalışmasının önemli bileşenleridir. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı kontrol önlemlerinin etkinliğini artırarak yabani ve evcil hayvanlardaki kuduz hastalığı vakalarının ve bu hastalığının insanlara bulaşma riskinin mümkün olduğunca azaltılması ve bu hastalığın ülkede tamamen yok edilmesi çalışmalarına temel olması amacı ile Türkiye'de Kuduz Hastalığının Kontrolü başlıklı AB destekli bir projeyi uygulamaya başlamıştır."

Şanlıurfa'da da proje kapsamında sahipli ve sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin aşılama çalışmaları, ilkbahar şap aşılaması kampanyası dönemi ile birlikte yürütüleceği bildirilirken, sahipsiz köpeklere, belediye hudutları içersinde belediye görevlileri tarafından, köy hudutları içersinde köy muhtarlıkları tarafından, yakalandıktan sonra kuduz aşısı uygulanıp, yakalık takılacağı kaydedildi. Ayrıca, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nün kampanya bitimine kadar her hafta Cuma günleri resmi kurumlar veya vatandaşlar tarafından getirilen kedi ve köpeklere kuduz aşısı uygulayacağı ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Mart 2008 Perşembe 12:32:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail kalay IP: 85.98.164.xxx Tarih : 22.03.2008 16:14:50

hazır aşı yapılırken pkklı teröristleri de aşılayı verin ne de olsa onların da kuduzdan farkı yok