7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Kelaynak kuşlarına kafesli koruma

Nesli tükenmekte olan ve dünyada sadece Fas ile Türkiye'de Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde bulunan kelaynak kuşları, muhtemel bir kuş gribine ve göçe karşı koruma altında alındı. Halen üreme istasyonunda bulunan 91 adet kelaynak kuşunun göç mevsiminde göç eden kuşlardan kuş gribi hastalığı kapmamaları için bir dizi tedbirler alındı. 

Birecik, göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunuyor. Kafesler içerisinde özel bakımları yapılan kuşların, şubat veya mart ayına kadar kafeslerde kalacağı öğrenildi. Sayıları azalan kelaynak kuşlarının, kuş gribine yakalanmaması için üretim kümeslerinde güvenlik tedbirleri arttırıldı. Kelaynakların dünyada sadece Türkiye'nin Birecik İlçesi ve Fas'ta bulunduğunu belirten Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, kuşların kuş gribine karşı korunduğunu kaydetti. Kelaynakların kışı Nil Vadisi-Kızıldeniz ve Şattül-Arap-Basra Körfezi'nde geçirerek şubat ayında ilçeye geldiğini aktaran Kaymakam Sonel, Körfez Krizi'nden bu yana Birecik'te kelaynak kuşunun koruma altında tutulduğunu ve kuşların göçlerine izin vermediklerini söyledi. 

Birecik İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel, kelaynak kuşlarının Birecik'in sembolü olduğunu belirterek, "Nesillerinin tükenmemesi için kafeslerde koruma altına alınan kelaynaklar, 2007 yılında tekrar doğaya bırakılacak. Kelaynak sayısı 100'ü geçmediği için bu yıl da göçlerine izin vermedik. Hepsinin ayaklarında özel takip cihazları var. Gelecek yıl göçlerine izin vereceğiz. İngiliz Kraliyet Kuş Vakfı tarafından kelaynakların ayaklarına takılacak özel bir cihazla, göçlerini, yolculuk anını ve ölüm sebeplerini uydudan kamerayla izlenecek. Ziyaretçiler için de özel bir bölüm yapılıyor. Kuşlar dışarıdan izlenecek. Bu kuşlar Birecik halkı için bolluk ve bereketin temsili gibi görülüyor" dedi. 


Birecik'te yaşayan ve sayıları giderek yükselmekte olan kelaynak kuşlarının göç sırasında telef oldukları gerekçesiyle son 4 yıldır göçmelerine izin verilmediğini kaydeden Kaymakam Sonel, Mısır'a göç eden kuşların söz konusu ülkenin tarım arazilerinde ilaçlı mücadele yapıldığı için kuşların ölmesi dolayısıyla göçü bu yıl ağustos ayında durdurduklarını söyledi. 

Nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarına özel mönü hazırlandığını aktaran Birecik İlçe Kaymakamı Tuncay Sonel, daha önce göç etmesi için bırakılan 5 kelaynak kuşunun bir daha geri gelmediğini, bazılarının tarımsal ilaçlar nedeniyle söyledi. Sonel, "Bu kuşlar koruma altında tutulduğu sürece belirli aylarda özel mönü hazırlanmaktadır. Yağsız kıyma et, besi yemi, yumurta, rendelenmiş ve yağda kızartılmış havuç veriliyor" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2006 Perşembe 12:27:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?