5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kelaynak neslinde tarihi gelişme

2007 yılında Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üreme alanından ayrılan iki kelaynak, göçü başarıyla tamamlayarak yuvaya döndü.

Geçtiğimiz günlerde Birecik'te kelaynakları halkalama çalışmasını yürüten Doğa Derneği ve Çevre ve Orman Bakanlığı uzmanları, beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Halkalamak üzere yakalanan kelaynaklardan ikisinin Eylül 2007'de koloniden ayrılan ve HX sarı ile JPH yeşil numaralı halkaları taşıyan Fırat ve Dicle isimli kuşlar olduğu fark edildi. Fırat ve Dicle isimli iki kelaynağın 18 yıl aradan sonra geçen yıl gönderildikleri göçten Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine dönmesi, büyük sevinçle karşılandı.

Böylelikle Doğa Derneği ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çalışmaları ile sayıları 100'e kadar çıkarılan ve son 25 yılın en yüksek sayısına ulaşan kelaynaklar için vahşi yaşamlarını yeniden sürdürme umudu doğdu. Fırat ve Dicle isimli kelaynakların hayatta kalmasının, 1990 yılında Türkiye'de tükendiği kabul edilen kelaynakların neslinin kurtulması anlamına geldiği ifade edildi.

Göçe gönderilen kelaynaklardan Fırat ve Dicle'nin geri dönmesinin bu türün neslinin devamı için çok büyük bir önem taşıdığını belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, "Doğa Derneği ile Çevre ve Orman Bakanlığı kelaynaklar için ortaklaşa çalışmaya başladığı günden bu yana hep bugünün hayalini kuruyorduk. Birecik'ten gelen haber, kelaynakların neslinin devamı için çok önemli bir gelişme. İki genç kelaynak Fırat ve Dicle'nin bu göçü başarmış olması sadece Türkiye'de değil, uluslararası ölçekte de büyük heyecan uyandırdı. Bu yıl iki kelaynağa verici takıldı. 2008'de Fırat ve Dicle'yle birlikte toplam beş kelaynağı uydudan takip edeceğiz. Bu beş kelaynak sayesinde elde edeceğimiz veriler, kelaynakların doğadaki yaşamlarına devam edebilmesi için büyük önem taşıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?