5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kelaynaklar 17 yıl sonra göç yolunda

Nesli tükenmekte olan ve dünyada sadece Fas ile Türkiye'de bulunan kelaynak kuşlarından 5 tanesi, 17 yıl sonra göç yapmaları için doğaya bırakıldı. Birçok ülkeyi gezeceği tahmin edilen kuşların Şubat 2008 tarihinde geri dönmeleri bekleniyor.

Türkiye'de Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yaşayan ve nesli tükenmekte olan Kelaynaklar son sistem uydu takip cihazıyla donatıldı. Birecik Kaymakamlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Kelaynak kuşları, 17 yıl sonra ilk kez Nil Vadisi'ne göç etmek üzere uğurlandı. Düzenlenen törende Kelaynaklar uçurulurken çabuk gelmeleri için arkalarından kovalarla su döküldü.

Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, Kelaynaklara takılan cihazların Amerika'dan getirtildiğini belirtti. Sonel, "Dünyada sadece Türkiye ve Fas'ta yaşayan Kelaynakların Birecik'teki sayıları 110'dur. Bunlardan 5 tanesine Amerika'dan özel getirttiğimiz son sistem cihazları takarak, bugün göç yoluna bıraktık. Bu kuşlarımız 17 yıldır göç yoluna bırakılmıyor. Buradan bıraktığımız kuşların inşallah Suriye, Lübnan, Ürdün, Mekke, Yemen, Kızıldeniz, Etiyopya ve Nil Vadisi'ne kadar giderek Şubat 2008 tarihinde dönmelerini bekliyoruz. Bunları hep birlikte uydu takip sistemiyle izleyeceğiz" dedi.

Kalan 105 Kelaynak kuşunu da büyük kafeslere aldıklarını kaydeden Sonel, "Göndermiş olduğumuz 5 kuş dönerse önümüzdeki yıl bu sayıyı artıracağız. Projemiz olumlu olursa bu rakamları her yıl artıracağız. Bu sayede yaban göç kuşumuz olduğu tescillenecektir" diye konuştu.

Kaymakam Sonel, dünyanın her yerinde www.birecik.gov.tr adresine giren herkesin kafeste yaşayan ve göç yapan kuşları takip edebileceğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2007 Salı 15:16:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ömer Faruk MIZRAKÇI IP: 88.253.59.xxx Tarih : 14.08.2007 20:46:52
HELAL olsun URFA Zaten Sizede Bu Yakışırdı.SANLIURFASPORADA ÇOK ÇOK BAŞARILAR DİLERİ.URFALI FARUK.