3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Keme artık yurt dışına ihraç ediliyor

BÖLGEYE HAS KEME ARTIK YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen bölgeye has olan Keme bitkisi başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin özellikle Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ile Viranşehir ilçe sınırları içerisindeki kıraç arazilerde toprağın 10-15 santim altında yabani sebze olarak yetişen Keme'ye bu yıl ilgi fazla olunca fiyatı da yükseldi.

Toprağın altında yabani sebze olarak yetişen Keme birçok aile için geçim kapısı oldu. Sabahın erken saatlerinde Keme toplamaya giden aileler, topladıkları Keme bitkisini gerek ilçedeki ve gerekse ildeki toptancılara satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Besin değeri yüksek olan Keme'nin birçok farklı yemeğinin yapıldığını belirten Mehmet Toktarı, kemenin et yerine geçtiğini de söyledi.

Nisan yağmurlarından sonra toprak altında yetişen bir mantar türü olan Keme, hem pazardaki tezgahlarda hem de kebap mönüsündeki yerini aldı. Toprak altından çıkarılan ve dünyada çok ender yetişen Keme, siyah renkli şekilsiz biçimiyle dikkat çekiyor. Güneydoğu Anadolu ve Suriye'de yetişen keme, zahmetli bir işlemden geçtikten sonra kebap olarak servise veriliyor. Ender bir mantar türü olduğu için kilosu Şanlıurfa'da 10 ile 25 TL'den satılan keme, üzeri özel bir fırçayla kazındıktan sonra soyma ve delinme işlemi tamamlanarak mangalda pişiriliyor ve özel bir kebap olarak damaklara hitap edecek hale getiriliyor.

Şanlıurfalı lokantacılar, kemeyi Şanlıurfa, Gaziantep'in Nizip ve Halep'ten kilosunun 20 TL'den satın aldıklarını ifade ederek, "Kemenin özel müşterisi vardır. Lezzetiyle hemen fark edilen keme, servise sunulmadan zahmetli işlemlerden geçiyor. Soyması ve delinip şişe takılması zor bir işlemdir. Diğer kebapların 3 katı fiyatına satmak zorunda kalmamıza rağmen keme kebabı, çok büyük rağbet görüyor" dedi.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Karacadağ eteklerinde çokça yetişen Dobalan diğer adı ile Keme, et fiyatından daha yüksek fiyata satılıyor. 1 kilo keme fiyatının neredeyse 1,5 kilo et fiyatına bedel olduğu belirtildi. Kırmızı ete göre 7 kat daha fazla proteine sahip olan kemenin Şanlıurfa ve bölgesinde çeşitli yemekleri yapıldığını kaydeden Keme tüccarı Mehmet Toktarı, "Keme Şanlıurfa'nın kazalarından ve köylerinde gelmektedir. Biz buradan Türkiye'nin dört bir tarafına dağıtmaktayız. Ayrıca Yurt dışına da gönderiyoruz. Keme'nin özelliği, bir tat keyif meselesi. Aynı zamanda et ağza nasıl güzel bir tat veriyorsa, Keme da aynı tadı veriyor. Keme'den kıyma kebabı yapıyorlar, sade yapıyorlar, kuşbaşı niyetine kullanıyorlar, lahmacuna kullanıyorlar. Kim hangi yemeğe kullanmak isterse ona kullanılır. Sadece Şanlıurfa'ya has bir mantar türüdür. Kıraç bölgelerin olduğu yerde çıkıyor. Ekilmez ve biçilmez. Yıllık ortalama hemen hemen 2 bin ton falan bize geliyor. Bunların hepsini tamamen yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz" dedi.

Ferhat Güneş isimli tüccar ise, "Keme, Allah tarafından tohumu olmadan, kimsenin ekip biçmediği, kendi başına çıkan bir tür mantardır. Keme genellikle yemeklerde kullanılır, kebabı olur, lahmacuna katılır ve birçok yemek çeşitlerinin içine atılabilir. Keme'yi köylülerimiz kıraç topraklarda gezip çıkarır, bize satarlar. Keme'yi genellikle bilen lokantalara, marketlere satıyoruz. Bunun dışında yurt dışı olmak üzere Fransa'ya, Rusya'ya ve birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Keme aynı zamanda ilaç sanayisinde kullanılıyor. Keme göz hastalığına iyi geliyor. Büyüklerimiz koca karı ilacı dediğimiz ilacı yaparlar. Keme'yi eşarbın içine katıp suyunu sıkarlar. Daha sonra o suyu gözlerine damlatırlar. Yılda bin ile 2 bin ton arasında mal çıkar. Bunu Mart ayının 20'si ile Mayıs ayının 20'si arasında Keme çıkar. Sonbahar ile ilkbahar yağmurlarının iyi yağmasının neticesinde çıkar. Eğer yağmur yağarsa çıkar, yağmazsa o yıl Keme çıkmaz" diye konuştu.

 

KEME CİNSEL GÜCÜ DE ARTIRIYOR

Bölgede işlenmemiş tarım topraklarında havaların yağışlı geçmesiyle birlikte yetişmeye başlayan Kemenin birçok hastalığa iyi geldiği, uzmanlar tarafından da ifade edilirken, Kemenin Afrodizyak özelliğiyle de cinsel gücü arttırdığı ileri sürüldü. Fransız mutfağının en pahalı yiyecek malzemesi olan ünlü trüf mantarı ile akraba olan Kemenin Avrupa'da da sevilerek tüketilen bir besin olduğu kaydedildi. Şanlıurfa ve çevre illerden toplanan kemenin büyük bir bölümünün Şanlıurfa'da tüketildiği, bir kısmının ise

Rusya başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edildiği öğrenildi.

BÖLGEYE HAS KEME ARTIK YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR
BÖLGEYE HAS KEME ARTIK YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2010 Çarşamba 10:12:03
Güncelleme :21 Nisan 2010 Çarşamba 12:23:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?