5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kene uyarısı

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Hüner, sıcak havalarla birlikte doğabilecek enfeksiyon hastalıkları ile havaların ısınmasıyla artış gösterebilecek kene ısırmalarına karşı vatandaşları uyardı.

Şanlıurfa'da yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle bir takım hastalıklarda artış meydana geldiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Hüner, "Daha çok ileri yaşlarda görülen hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi hastalıkların sıcak havalarda artması söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu konuda sıcak havalarda daha çok evlerinde oturması ve klimalı ortamlarda daha çok bulunmalarını tavsiye etmekteyiz. Bilindiği üzere sıcak havalarda ishaller de daha çok salgınlar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar daha çok besin kaynaklı olduğu için sıcakta besinlerde daha çok mikroplar üreyebilmektedir. Dolayısıyla yemek yeme konusunda daha hijyenik ortamları tercih etmeleri ve daha çok evlerinde yemekleri hazırlamalarını önermekteyiz" dedi.

Sıcak havalarda artış gösterebilecek Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili de önerilerde bulunan Dr. Hüner, "Sıcak havalarda mevsim gereği kenelerin artışı söz konusudur. Dolayısıyla KKKA hastalığının bulaşması artabilmektedir. Bahar ve yaz aylarında hastalarımız kene ısırması ile bize daha çok başvurabilmekteler. Kene ısırdıktan sonra 10 gün içerisinde ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrıları, tüm vücutta ağrı, ishal, idrarda kan gelmesi, bir takım diş eti ile burun kanaması ve ciltte kanamalar olmaktadır. Bu tür şikayetleri olan hastaların 10 gün içerisinde tetkik ve tanı amaçlı bize başvurmalarını öneriyoruz" diye konuştu.

Kene ısırmalarında hastalığın belirtilerinin hemen başlamadığını vurgulayan Hüner, "Herhangi bir kimseyi kene ısırdığı zaman, kenenin çıkarılması açısından acil servislere başvurulabilir. Fakat kene ısırır ısırmaz hastalığın belirtileri hemen başlamaz. Daha çok 1-2 gün sonra başlar. Dolayısıyla hastalarımızın şikayeti olduğu zaman kan tetkiklerinin yapılması daha uygundur. Kene ısırır ısırmaz yapılan kan tetkiklerinin bir anlamı yoktur" şeklinde konuştu.

Dr. Hüner, kene ısıran hastaların hemen tanı için hastanelere başvurmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 15:34:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?