5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kent konseyinden GAP açıklaması

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın nereye taşınacağı tartışmaları sürerken, Şanlıurfa Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Abdurrahman Yetkin, "GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin bölgede sulanacak tarım arazilerinin yüzde 51,8'ine sahip Şanlıurfa'ya taşınması gerekmektedir" dedi.

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında başta sulama olmak üzere temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve Bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılması amacıyla hazırlanan "GAP Eylem Planı"nın, 27 Mayıs 2008'de Diyarbakır'da düzenlenen tanıtım toplantısı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatan Yetkin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgenin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası farkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan, ülkemizi uluslararası alanda markalaştıran bir bölgesel kalkınma projesidir. Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi, 1,8 milyon hektar alanın sulanmasını, tarımda ürün çeşitliliğinin artırılmasını, yılda 27 milyar kilovat-saat elektrik üretimini, kişi başı gelirin yüzde 209 artmasını ve toplamda 3,8 milyon kişiye iş imkanı sağlanmasını öngörmektedir. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında başta sulama olmak üzere temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılması amacıyla hazırlanan GAP Eylem Planı 27 Mayıs 2008'de Diyarbakır'da düzenlenen tanıtım toplantısında Başbakanımız tarafından açıklanmıştır. GAP Eylem Planı, plan döneminde uygulanacak programlarla bir yandan bölgede işgücünün niteliği artırılarak, işgücüne katılma oranı ülke ortalamasına yaklaştırılacak. GAP Eylem Planı'nın uygulanmasında koordinasyondan sorumlu kuruluş GAP Bölge Kalkınma İdaresi'dir. Yine yapılan açıklamalarda GAP Bölge Kalkınma İdaresinin bölgeye taşınacağı ve işleri yerinden yönetileceği bildirilmiştir. Ancak kurulduğu günden bu yana GAP'ın merkezini Şanlıurfa olduğunu kabul edilerek Şanlıurfa'da bulunan tek Bölge Müdürlüğü ile işlerini yürüten Başkanlığın taşınacağı adres net olarak belirtilmemiştir. Şu günlerde Ülkemizde tarımın başkenti olarak gösterilen Şanlıurfa aynı zamanda GAP'ın da başkenti konumundadır. Bu nedenle GAP Bölge Kalkınma İdaresi GAP bölgesinde sulanacak tarım arazilerinin yüzde 51,8’ine sahip Şanlıurfa'ya taşınması gerekmekte olduğu aşikardır. Ancak yıllardır Şanlıurfa'da olması gereken projelerin ve oluşumların ani kararlarla başka illere kaydırıldığı görülmüştür. Bu nedenle Şanlıurfa Kent Konseyi olarak GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin Şanlıurfa'ya taşınması gerektiğinin altını bir kez daha çizerek başta Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, Meclis Başkan Vekilimizi, Valimizi, Milletvekillerimizi, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerini konu ilgili hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz."

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 12:29:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?