3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Kentiçi besiciliğe para cezası

Şanlıurfa’da bulunan hayvan barınaklarının kent dışına taşınacağı bildirildi. Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, toplantıda yaptığı konuşmada, kentteki 25 mağarada besicilik yapıldığını ve bu besicilere para cezası uygulamasına geçileceğini bildirdi.

Şanlıurfa Çevre Kurulu, hayvan barınaklarının kent dışına taşınması için bir toplantı düzenledi. Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun başkanlığında Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Bülent Karacan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve ilgili daire müdürleri katıldı.

Şehir merkezinde 150 bin hayvan olduğunu belirten Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, "Kesin olmamakla beraber şehir merkezinde 150 bin hayvanın olduğu söyleniyor. Hayvan varlığının mutlaka buradan çıkarılması lazım. Büyük bir sıkıntı var. Urfa’nın cazibe merkezi olması sebebiyle anarşinin, örgütün yapmış olduğu tahribat sonucu göç eden vatandaşların büyük bir kısmı buraya geldi. Yerel yönetimler de sağolsunlar aşağı yukarı şehrimizin yüzde 70’ini gecekondu yaptı. Şanlıurfa’da felaket yaşıyoruz. İnsanlarımız perişan vaziyette. Bu insanlar köyden gelirken beraberinde köy kültürünü almışlar getirmişler. Köydeki yaşantılarını kentte yaşıyorlar. Bu iş neden mağaralarda yapılıyor anlayamıyorum. Öncelikle hayvan pazarının şehir merkezinden çıkarılması lazım. Hazineye ait Akçakale yolu üzerinde 70 dönümlük bir arazi var. Biz bunu belediyeye teslim edeceğiz" dedi.

Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, daire müdürlerine, ahırların olduğu yerlerin teker teker tespiti konusunda emir vererek, "Kesin olarak nerede hayvan yaşadığını teker teker tespit edin. Mağaraların tespiti ve hangi evlerin altında hayvan besiciliği yapılıyor, bunların tespitini istiyorum" diye konuştu.

Şanlıurfa’da bulunan 25 mağarada besicilik yapıldığını ve bu besicilere para cezası uygulamasına geçileceğini belirten Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, "Çok kötü vaziyetteyiz. Urfa nasıl medeni olacak. Bu da insan hakları ihlaline girer. Komşumun pisliğini çekmeye mecbur muyum? O para kazanacak, ben pisliğini çekeceğim. Şanlıurfa’ya geldiğim günden beri sebze yemiyorum. Çünkü burada yetişen sebzeler lağım sularıyla yetişiyor. İnsanların yüzde 80-90’nda parazit var. Hepimizde solucan var, diğer parazitleri taşıyoruz. Bunlar için 5 bin 500 dolar para çıkardık. 200 bin doz ilaç getireceğiz. 200 bin insanı muayeneden geçireceğiz. Köy hayatı yaşamak korkunç bir olay" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise Şanlıurfa için 4 önemli projenin olduğunu belirterek, "Paşabağı sulama projesi, katı atık, pis su ve hayvancılık sektörünün şehirden çıkarılması projesidir. İnsan sağlığı herşeyin üstündedir. Katı atıkla pis su atığı sorunu için belediye olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Hayvancılık kent içinden derhal çıkarılması gerekmektedir. Hayvancılığı kar amaçlı olarak yapanlara belirli bir süreç verilir ve Urfa’dan uzaklaştırılır" ifadelerine yer verdi.

Önceki idarecilerin şehrin büyük bir köy haline gelmesine müsaade ettiklerini belirten Belediye Başkanı Fakıbaba, "Daha önce idaredeki arkadaşlarımız maalesef bu şehri, tarihi peygamberler şehrini büyük bir köy haline getirmeye müsaade etmişler. Şanlıurfa’ya fazla göç olduğundan adeta köykent haline getirilmiş. Şanlıurfa’nın yüzde 70’i gece kondu olmuş. Bu sorunları hallettiğimiz takdirde çağdaş bir şehir haline gelecektir. Bu sorunları çözmediğimiz takdirde sorumluları bizler olacağız" diye konuştu.

ş.urfa
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 10:07:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?