5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kiralar cep yakıyor

Şanlıurfa'da, kiraya verilecek ev çok, kiralar yüksek olduğu için kiralayan yok.

GAP'ın devreye girmesiyle birlikte büyük oranda göç almaya başlayan Şanlıurfa'da, konut sorunu Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile çözümlenmeye çalışılırken, kent merkezinde ve lüks semtlerde fiyatlar cep yakıyor.

Şanlıurfa'nın lüks semtlerinden Yenişehir, Çankaya, Orhangazi ile Emniyet Caddesi'nde daire kiraları 500 ile 700 TL arasında değişiyor. Daire fiyatlarının 125-250 bin TL arasında değişirken, emlakçılar kiracı bulmakta güçlük çektiğini söyledi. Kiraların semtlere göre değiştiğini belirten emlakçılar, Yenişehir'de, bir evin aylık kirasının 500-700 TL arası değiştiğini söyledi. Emniyet Caddesi ve Çankaya semtinde kira fiyatlarının yer yer değiştiğini kaydeden emlakçılar, kentte geçmiş yıllara oranla kiraların çok fazla değişmeğini söyledi.

Şanlıurfa'nın her yıl 20 ile 30 bin göç aldığı ifade edilirken, bu hızlı iç göçe dış göçler eklenince büyük oranda konut sorunu çıktığı ifade ediliyor. TOKİ, son yıllarda Şanlıurfa'da yaptırdığı dairelerle konut sorununu çözmeye çalışıyor.

Her yıl binlerce apartmanların dikilmesine rağmen konut sorununun önüne bir türlü geçilemediğini belirten emlakçılar, "Şanlıurfa'da kiralık ev çok, fakat kiralayan yok. Fiyatlar yüksektir. Asgari ücretle çalışanlar kentin belirli semtlerinde ev kiralama imkanı yok. Bir evin kirası ancak asgari ücret maaşını buluyor. Şanlıurfa'da konut sorununun çözülmesi için yeni yeni binalar yapılıyor ama kiralar ve daire fiyatları yüksek. 250 metrekare bir dairenin fiyatı 250 bin TL'dir. Kiraları yüksek bulan vatandaşlar, ne yapacağını şaşırdı. Aslında ev çok kiralayan yok. Kira fiyatları son 5 yıl içerisinde yüzde 300 oranında arttı. Metropol olmaya aday Şanlıurfa'nın konut sıkıntısı yaşamaması ve yüksek olan kiraların düşmesi için TOKİ ucuz konut yapması gerekiyor. Türkiye'nin en pahalı TOKİ evleri hemen hemen Şanlıurfa'da. Ev sahibi olmayanlar ne yapacağını şaşırdı" dediler.

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 11:00:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?