5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kiralar kiracıları korkutuyor

GAP'ın devreye girmesiyle birlikte büyük oranda göç almaya başlayan Şanlıurfa'da, konut sorunu Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile çözümlenmeye çalışılırken, kent merkezinde ve lüks semtlerde fiyatlar cep yakıyor. 

Şanlıurfa'nın lüks semtlerinden Yenişehir, Çankaya, Orhangazi ile Emniyet Caddesi'nde daire kiraları 500 ile 700 YTL arasında değişiyor. Daire fiyatlarının 200-300 bin dolar arasında değişirken, gecekonduların fiyatları da 15-20 bin doları buluyor. Kiralar semtlere göre değişiyor. Yenişehir'de, bir evin aylık kirası 400-500 YTL arası değişirken, Emniyet Caddesi ve Çankaya semtinde kira fiyatları yer yer 500 ile 700 YTL arasında değişiyor. Gecekondu semtlerinde ise bu rakamın yıllık bin 500 ile 2 bin YTL arasında olduğu belirtildi. Şanlıurfa'nın Yenişehir semtinde ise ev kiraları 400 YTL'den başlıyor. 

Kentte konut sıkıntısında dolayı kiraların büyük bir sorun haline geldiğini belirten emlakçılar, tayini Şanlıurfa'ya çıkan öğretmen ve memurların hayat pahalılığını gerekçe göstererek tayinlerini durdurmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. GAP'la birlikte suya hasret topraklarda üretimin 3-4 kat arttığı ve bu durumun bölgede refah düzeyini büyük oranda artırdığı ifade edildi. 

Şanlıurfa'nın her yıl 30 bin göç aldığı ifade edilirken, bu hızlı iç göçe dış göçler eklenince büyük oranda konut sorunu çıktığı ifade ediliyor. 

TOKİ, son yıllarda Şanlıurfa'da yaptırdığı dairelerle konut sorununu çözmeye çalışıyor. Her yıl binlerce apartmanların dikilmesine rağmen konut sorununun önüne bir türlü geçilemiyor. Kira fiyatları son 5 yıl içerisinde yüzde 500 oranında arttı. Bu olumsuzluklar yüzünden son 4 yılda gecekondulaşma oranının yüzde 60'lara yükseldiği belirlendi. Metropol olmaya aday Şanlıurfa'nın konut sıkıntısı yaşamaması ve yüksek olan kiraların düşmesi için 50-100 bin konutun yapılması gerektiğini belirten emlakçılar, ev kiraları ve fiyatlarında yaşanan artışın kendilerini bile şaşırttığını söyledi.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 15:52:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?