5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kırmızı etde düşüş yaşanıyor

Şanlıurfa'da kırmızı et satışları geçen yıllara oranla yüzde 50'lere varan oranda düştü. Esnafa göre, satışların azalmasında birinci sırada ekonomik kriz yer alırken, tavukta da kuş gribi, kene salgını etkili oldu. 

Et satışlarının azalmasında ekonomik krizin en büyük faktör olduğu, ancak doktorların kırmızı eti sağlıksız göstermesi, kaçak et ve hanımların yemek kültürünün değişmesi gibi faktörlerin de satışlara olumsuz etki yaptığı kaydediliyor. 

Et ürünlerinin satışının, son bir yıldır fiyat artışı olmamasına rağmen düşmesi ise dikkat çekiyor. Perakende et satışı yapan kasaplar, tüketimin azalmasını büyük ölçüde ekonomik krize bağlıyor. 

Şanlıurfa'da faaliyet gösteren kasaplar, kriz yüzünden et alamayacak duruma düşen vatandaşların, utandıkları için kasaba gidemediğini vurguluyor. Talep düşüklüğünün sadece satışlarda değil müşteri sayısında da görüldüğünü belirten kasaplar, "Önceden haftada 2-3 kilo et alan insanlar, işi bozulunca 250 gram et alamaz duruma geldi. Bazıları ise gramla et almaya utandıkları için kendileri gelmiyor, çocukları gönderiyor" dedi. 

Kırmızı et satışında görülen düşüş, beklenin aksine beyaz et satışlarına artış şeklinde yansımadı. Beyaz et satışlarının da azaldığına dikkat çeken kasaplar, "Kaç tane tavuk üreticisi piyasadan çekildi yine de fiyatlarda artış yok. Buna rağmen satışlar azaldı. Vatandaş ne yiyor anlamıyorum" diyor. 

Kasaplar, et satışlarının düşmesinde doktorların 'sağlığınız için kırmızı et yemeyin' uyarılarının büyük etkisi olduğu kanaatinde. Kasaplar, bunun yanı sıra Şanlıurfa'da mahalle aralarında kaçak yollardan satılan ucuz etlerin de satışları olumsuz etkilediğini ifade ediyor. 

Şanlıurfa'da kasapta ve markette satılan et fiyatları arasında yüzde 40-50 gibi fark var. Marketlerde kıyma 10-12, kuşbaşı 12-15, biftek 14, pirzola 15, bütün tavuk 3 YTL'den satılıyor. Kasaplarda ise kemiksiz etin kilosu 11 ile 12 YTL, kemikli etin ise 7-10 YTL arasında satılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 14:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?