5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kızlar Sarayı harabeye döndü

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi mekanlardan Kasr-ül benat (kızlar sarayı) ilgi bekliyor.

Viranşehir ilçe sınırları içerisinde yer alan tarihi yerlerden biri olan Kızlar Sarayı onarılmadığı için yabancıların fazla ilgisini çekmiyor.

Saraydaki tarihin bir an önce gün yüzüne çıkarılmasını isteyen Demirli Köyü Muhtarı Halil Çiftçi, "Burası bakımsız olduğu için bazı köylüler tarafından ahır olarak kullanılıyor. Tarihimiz bu kadar ayaklar altına düşmemişti" dedi.

KIZLAR SARAYI TURİZME KAZANDIRILSIN
Soğmater mağaralarındaki gibi üzerinde Süryanice yazılı kutsal tepenin bir benzerinin Kızlar Sarayı'nda bulunduğunu belirten Halil Çiftçi, şöyle konuştu: "Köyün kuzeyindeki kayalık tepede 10'dan fazla Süryanice yazıt bulunmaktadır. Bu yazıtlardan dolayı burasının 'Yazıtlı Tepe' olarak adlandırılmasına sebep olmuştur.

Yazıtlı Tepe'nin güney kesiminde ve köyün doğusunda kayalık yamaçta mağaralar ve kaya mezarları yer almaktadır. Bunların en büyüğü ve işçilik olarak yazılı tepenin güney yamacında 8 arkosoliumlu kaya mezarlardır. Saray yapıları dördüncü yüzyıl sonrası tarihi izler taşımaktadır. Kızlar Sarayı tarihi mekanın üzerine şu an evler yapılmış ve bazı sütunlar köylüler tarafından avlu yapımında kullanıldığı tespit edilmiştir. Köy tamamen tarihi yapı taşlarının kalıntıları ile yeniden kurulmuş ve tarihi mekanın izleri adeta silinmiş."

Tarihin burada gün geçtikçe yok olmayla karşı karşıya olduğunu anlatan Çiftçi, şunları söyledi: "Köylü bu tarihi mekanları ahırlara ve depoya çevirmiş durumda. Tarihi mekan çok zengin yapıtlar içermektedir. Bu tarihi yerlerin turizme kazandırılması gerekir."

Kızlar Sarayı'nda o günlerde kullanılan özel dinlenme yerleri, ayin odaları, yatak odaları, hamamlar, mutfak bölmeleri ve büyük salonlar bulunuyor. Sarayda birçok tarihi figürlerin tamamı taşlarla kapatılırken bugün kimi yerler depo ve ahır olarak kullanılıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 16:57:44
Güncelleme :23 Ağustos 2009 Pazar 16:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?