5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kızlar Sarayı yok olma tehlikesinde

Viranşehir ilçesi sınırları içerisinde bulunan tarihi mekanlardan olan Kasr-ül Benat (Kızlar sarayı) köylüler tarafından ahır ve depo olarak kullanılıyor.

Şanlıurfa'da terk edilmiş durumda olan Kasr-ül Benat, tarihi yerleşim yeri yeteri derecede ilgi görmediği için ahır olarak kullanılıyor. Soğmater köyünün 17 kilometre kuzeydoğusunda, bulunan Kasr-ül Benat'ta 10'dan fazla Süryanice yazıt bulunuyor. 4. yüzyıl sonrası tarihi izler taşıyan Kasr-ül Benat, yerleşim birimlerinin arasında kalmış ve üzerinde bazı yapıların olduğu görüldü.

Demirli Köyü Muhtarı Diveçat aşiret reisi Halil Çiftçi (75), tarihi Kasr-ül Benat'ın gün geçtikçe yok olmayla karşı karşıya olduğunu söyledi. Çiftçi, "Köylüler bu tarihi mekanları ahırlara ve depoya çevirmiş durumda. Tarihi mekan çok zengin yapıtlar içermektedir. Bu tarihi yerler turizme kazandırılması gerekir" dedi.

Kasr-ül Benat yerleşim yerinde, o günlerde kullanılan özel dinlenme yerleri, ayin odaları, yatak odaları, hamamlar, mutfak bölmeleri ve büyük salonlar içerdiğini belirten Çiftçi, tarihi mekanın köylüler tarafından taşlarla kapatıldığını kimi yerlerin ise depo ve ahır olarak kullanıldığını kaydetti. Çiftçi, bütün olumsuzluklara rağmen Kasr-ül Benat'ın hala bazı yerleri orijinal yapılarını korumakta ve zamana meydan okuduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 11:56:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hatice güneş IP: 85.98.67.xxx Tarih : 23.10.2008 22:27:20

kasr-ül benat tarihinin yok oluşunu görmek gercekten iç acısı bir an önce tarihimizi koruma altına almalıyız.