30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Konuşan mezar taşları

Şanlıurfa’da yıllardan beri süren geleneğe göre mezar taşlarına ölen kişinin ölüm şekli resmediliyor. Şanlıurfa’da Harrankapı, Çiftkubbe ve Bediüzaman mezarlıklarında mezar taşları adeta konuşuyor.

Taşlara bakan vatandaşlar, ölen kişinin nasıl hayatını kaybettiğini öğrenebiliyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana mezar taşı ustalığı yapan Cuma Ot, cenaze sahiplerinin talepleri doğrultusunda mezar taşlarına resimler yapıyor. Şanlıurfa’da bunun 40 yıllık bir gelenek olduğunu belirten Ot, trafik kazasında hayatını kaybeden kişilerin mezar taşlarına kamyon, otomobil, traktör çizdiğini, cinayete kurban gidenler için ise tabanca veya bıçak figürleri çizdiğini söyledi.

Bediüzaman Mezarlığı’nda mezar taşı oymacılığı yapan Ot, "Vatandaşlar, ölen yakınlarının mezar taşlarına çeşitli resimler çizdirmek istiyor. Bunu yaptırmalarındaki gaye ölen kişinin nasıl öldüğünü ifade etmektir. Bazen de ölen kişinin sevdiği çiçek, silah gibi resimler çizdiriliyor. Apartmandan düşerek ölen bir kişinin mezar taşına apartman resmi çizdiriliyor, silahla ölen bir kişinin mezar taşına ise silah resmi çizdiriliyor" dedi.

Elektrik akımına kapılarak ölenlere elektrik direği, sigaradan ölenlerin mezar taşına da sigara resmi çizdiğini ifade eden Ot, cenaze sahiplerinin istek ve taleplerinin her geçen gün artmasının yanı sıra değiştiğini de belirtti. Ot, "Kimileri de çocukları salıncaktan düşüp öldüğü için mezar taşına salıncak resmi yaptırıyor" diye konuştu.

Halk bilimcisi Abuzer Akbıyık ise, bunun folklorik bir gelenek olduğunu kaydetti. Eski mezar taşlarında Osmanlıca yazılar bulunduğunu, resim geleneğinin çok eski bir tarihi olmadığını söyleyen Akbıyık, ’’Resim, ölen kişiyi işaret eden, onun nasıl öldüğüne açıklık getiren bir gelenek’’ şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 12:38:26
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 12:49:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?