5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Köpeğe 'Arap' benzetmesi kızdırdı

İzmir'de denize düşerek ıslanan ve 'Arap' diye çağrılan bir sokak köpeğinin kurtarılma çalışmalarının haber kanallarında yer alması Şanlıurfa'daki Arap asıllı vatandaşları çok kızdırdı. 

Şanlıurfa'daki Arap asıllı bir köy muhtarı yapılan benzetme ile ilgili manevi tazminat davası açarken, Arap vatandaşlar ise, duruma tepki gösterdi. 

İzmir'de denize düşen ve 'Arap' diye çağrılan bir sokak köpeğinin kurtarılma çalışmalarının bir televizyon kanalında haber olarak yer verilmesi Şanlıurfa'da yaşayan Arap asıllı vatandaşları ayağa kaldırdı. Şanlıurfa'nın merkeze bağlı Dalbaşı Köyü Muhtarı Ragıp Karadağ, köpeğe hitap edilen 'Arap' benzetmesi ile Arapların aşağılandığı iddiasıyla, haberin yer aldığı televizyon kanalına 5 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Geçtiğimiz hafta İzmir Cumhuriyet Meydanı sahilinden denize düşen bir sokak köpeğin vatandaşlar tarafından kurtarılmasının yer aldığı haberi izleyen ve köpeğe 'Arap' diye hitap edilmesine tepki gösteren Şanlıurfa'nın merkeze bağlı Dalbaşı Köyü'nün Muhtarı Ragıp Karadağ, haberin yer aldığı televizyon kanalına Arapları aşağıladığı iddiasıyla 5 bin Türk Lirası değerinde manevi tazminat davası açtı. 

Arapların hakarete maruz kaldığını öne süren muhtar Karadağ, avukatı Eyyüp Oktay ile irtibata geçerek Şanlıurfa 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne 5 bin Türk Lirası değerinde manevi tazminat davası açtı. 

Yapılan haber ve köpeğe yapılan 'Arap' benzetmesinin kendilerini aşağıladığını öne süren muhtar Ragıp Karadağ, Arapların konuya tepkilerinin büyük olduğunu belirterek, "Ana haberde sahile düşen ıslak siyah bir köpeğin Arap ismiyle çağırılması, Türkiye'deki mevcut şanlı şerefli Arap ailelerinin hepsini kapsıyor ve beni çok üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bayrağı altında yaşayan Arapları üzmüştür. Yani bir köpeğin ismini bir millete adamak, bir millete böyle isim koymak, bizleri çok rencide etmiştir. Ruhen çok ürkülmüşümdür. Be nedenle sayın avukatımla birlikte bu davayı açmış bulunuyoruz. Adli merciler buna karar vereceklerdir. Kimin haklı, kimin haksız olduğu meydana çıkacaktır. Köylüler, köy halkı çok tepkili" dedi.
Televizyon kanalına dava açan muhtarın avukatı Eyyüp Oktay ise haberlerde suya düşen ve ıslanan köpeğin Arap ismi ile hitap edilmesine Arapların rencide olduğunu söyleyerek, "Denize düşen ve ıslanan köpeğin Arap diye hitap edilmesi, özellikle Arap insanının sanki o ıslanan köpek gibi gösterilmesi müvekkilim Dalbaşı Köyü'nün Muhtarı Ragıp Karadağ'ı baya rahatsız edip üzmüştür. Bizde müvekkilimin talebi üzerine Şanlıurfa 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne manevi tazminat davası açtık. Gerekçe olarak da Arapların ıslak bir köpek olarak gösterilmiş olması, aşağılanmış olmasının toplumda meydana getirdiği mutsuzluk ve müvekkilimde de meydana gelen üzüntü nedeniyle açtığımız bir manevi tazminat davası vardır. İnsanlarımızın bu şekilde rencide edilmiş olması, Urfa bölgesindeki geniş kitleye sahip Arapları fevkalade üzmüştür" diye konuştu. 

Şanlıurfa'da yaşayan Arap kökenli vatandaşlar da konuya tepki göstererek, "Araplara bu lafın söylenmesi uygun mu? Gururumuz incindi. Bu herkes için geçerli. Kürt, Türk, Arap olsun hepimizi Allah'ın kuluyuz. Bu insanlık dışı harekettir. Bir insanı köpeğe benzetmek, insanlık dışı bir harekettir. Bu insanlığa hiç yakışmıyor. Ona beddua etmemiz de caiz değildir. Allah ıslah etsin. Bu hareket yanlıştır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) de bir Arap'tır. Bu, yanlıştır" ifadelerini kullandılar.
Söz konusu davanın ilk duruşmasının da, 18 Mart 2009 tarihinde Şanlıurfa 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görüleceği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 16:56:45
Güncelleme :2 Şubat 2009 Pazartesi 17:06:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?