5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Köy ortasında mikrop yuvası

Akçakale ilçesine bağlı Sınırgören köyünün içinden geçen atık su, halk sağlığını tehdit ediyor.

Sınırgören köyü sakinleri, köyün içinden geçen atık suyun sağlığı tehdit ettiğini ve tahliye edilmediği için köye büyük zararlar verdiğini öne sürdü. Köylüler, atık su göletinin köye pis kokular yaydığını ve bundan dolayı rahatsız olduklarını ileri sürerek göletin içme sularına da etki ettiğini ve köy suyunun kullanılamayacak noktaya geldiğini iddia etti. Kaymakamlık ve Akçakale Sağlık Grup Başkanlığı'na müracaat ettiklerini kaydeden köylüler, herhangi bir sonuç alamadıklarını savundu.

Köydeki göletin insan sağlığını tehdit ettiğini öne süren ve suyun artık tahliye edilmesi gerektiğini ifade eden Sınırgören köyü sakinlerinden Halil Güngör, "Köyün içindeki su, köy sağlığını tehdit etmektedir. Bu suyun kokusundan duramaz olduk. Bu kokudan dolayı köyde enfeksiyon kapan ve şu anda tedavi gören en az 10 köylü var. Bu derenin tahliye edilmesi için Akçakale Kaymakamlığı'na, Akçakale Sağlık Grup Başkanlığı'na dilekçe ile müracaat ettiğimiz halde hiçbir sonuç alamadık. Yetkililere sesleniyoruz. Bu suyun önünün açılarak tahliye edilmesi gerekir. Tahliye edilmesi için yetkililerin harekete geçmesini istiyoruz. Sayın Valimiz Yusuf Yavaşçan, bu sorunumuza el atın çünkü köyde kokudan oturamaz hale geldik. Çok zor durumdayız. Köyde çok ciddi sağlık sorunları oluşmaya başladı" ifadelerini kullandı.

Çocukların atık sudan çok etkilendiğini ifade eden Leyla Geçgel ise, "Köyün içindeki bu bataklık ve atık su, çocuklarımızın sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Bu suyun tahliye edilmesi için devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Bu bataklığı kurutsunlar" dedi.

Köyün içindeki pis kokudan dolayı enfeksiyon kaptığını iddia eden İbrahim Güngör ise, "Ben bu pis kokudan dolayı bağırsak enfeksiyonuna yakalandım. Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde dört gün tedavi gördüm. İki gün önce taburcu oldum ve halen ilaç kullanıyorum" iddiasında bulundu.

Köyün içinden geçen suyun içme sularına etki ettiğini ve bundan dolayı su arıtma cihazı kullandığını ifade eden Ömer Güngör, "Köydeki atık su kokusu ve atık suyun köy suyu şebekesine karışması nedeniyle bağırsak enfeksiyonuna yakalandım. Altı gün devlet hastanesinde tedavi gördükten sonra çıktım. Şimdi evimde kendimi korumak için su arıtma cihazı aldım. Maddi durumu kötü olan onlarca köylü var, onlar ne yapacak? Yetkililerin bu işe acilen el atmasını bekliyoruz" dedi.

Akçakale Kaymakamlığı ve Akçakale Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri ise köyde bahsi geçen konu ile ilgili herhangi bir resmi müracaatın olmadığını ancak yine de yetkililerin önümüzdeki günlerde köye giderek su numunesi alacağını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 11:00:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?