5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Köylülerden elektrik nöbeti

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bağladıkları elektriği 2 gün sonra kesmek isteyen DEDAŞ ekiplerine tepki gösteren köylüler, ekiplerin araçlarını taşladı.

İddiaya göre, Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki elektriği olmayan Büyük Bardakçı köyüne 2 gün önce DEDAŞ ekipleri tarafından önce direk dikildi ardından elektrik verildi. Daha sonra ekipler tarafından direğin sökülmek ve elektrikler kesilmek istendiği duyumunu alan köylüler, nöbet tutmaya başladı.

Yaklaşık 200 kişi ellerinde taş ve sopalarla direğin sökülmemesi ve elektriğin kesilmemesi için çember oluşturdu. Sabah saatlerinde başlayan önlem, DEDAŞ ekiplerinin köye gelmesiyle alevlendi.

Köylüler, "Canımızı alsınlar elektrik direğimizi söktürmeyiz, elektriği kestirmeyiz. Zaten köyümüzde elektrik yoktur. Elektriğe yeni kavuştuk. Bu direkten elektrik çekiyoruz" dedi.

Elektriğin kesileceği takdirde DEDAŞ görevlilerini linç girişiminde bulunacağını söyleyen köylüler, "Sulama işimizi nasıl yaparız. Bu ülkenin insanları değimliyiz, dağa mı çıkalım, Suriye'ye mi gidelim" diyerek tepki gösterdiler.

Köy Muhtarı Abdullvahap Kurul ise elektriğin dün bağlandığını ifade ederek, "Büyük Bardakçı köyümüzün elektriğini dün bağladılar. Bugün elektriklerini kesmeye geldiler.

Bunun amacı nedir, Devlettin bize karşı bir kastı var mıdır? 2 gündür elektrik var daha önce elektrik yüzü görmüyorduk, dün yaptılar, bugün kesiyorlar. Suriye'ye mi gidelim yoksa dağa mı çıkalım?" dedi.

Ellerinde taş ve sopalarla ekipleri köyden çıkarmak isteyen vatandaşlarla ekipler arasında tartışma yaşandı. DEDAŞ görevlileri, "Biz işçiyiz, elimizden gelen bir şey yok. Emir kuluyuz. Verilen görevi yerine getirmek zorundayız" diye konuştu.

Saatler süren direnişin ardından, DEDAŞ ekipleri durumu İl Müdürlüğü'ne bildirdi. Yapılan telefon görüşmesinin adından, köylülerin zorluk çıkarmaları halinde durumu jandarmaya bildirme talimatı verdi.

Saatler geçen bekleyişin ardından köylülerin tepkisi Anakara'daki vekillere kadar gitti. Köy muhtarıyla telefonda görüşen AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri, olası bir husumetin yaşanmaması için muhtarın köylüleri yatıştırmasını istedi. Muhtar ise milletvekillerine, "Direğimiz söküldüğü takdirde jandarma da gelse bizim canımızı alsınlar bırakmayız" yanıtını verdi.

Vekiller DEDAŞ yetkililerini arayarak köyün elektriğini kesme çalışmasının 1 ay sonraya ertelenmesini, köylülerin hasat zamanında elektriksiz zarar göreceği için 1 ay sonra bir proje oluşturacağını söyledi. Daha sonra DEDAŞ ekipleri köyden ayrılırken, toplanan grup ekiplerin araçlarını taş yağmuruna tuttu.

Bu arada, DEDAŞ yetkilileri ise çekilen elektriğin köylüler tarafından kaçak olarak kullandığını iddia etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2009 Pazartesi 23:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?