5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kredi kartı kullananlara uyarı

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şubesi, kredi kartı kullanıcılarının dikkat etmeleri gereken hususları açıkladı.

Yapılan açıklamada, kredi kartının kaybolması veya çalınması durumunda vakit geçirilmeden ilgili banka aranarak kredi kartının iptal ettirilmesi gerektiği belirtildi. "Kredi kartınızı alışveriş yaptıktan sonra mağazada unutmayınız. Alışveriş yaptıktan sonra müşteri nüshalarını saklayınız ve aylık ekstrelerinizle karşılaştırınız" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kredi kartı şifrenizi kimseye söylemeyiniz. Internet aracılığı ile yapılacak alışverişlerinizde sitenin güvenli olduğundan emin olunuz. Kredi kartı ile alışveriş yaptığınızda kredi kartınızın POS makinesi dışında başka bir makineden geçirilmemesine dikkat ediniz. Kredi kartı dolandırıcılığı olaylarına en çok turistik bölgelerde rastlandığından kredi kartınızı bu bölgelerde kullanırken daha dikkatli olunuz. Kredi kartınıza ait aylık ekstrelerinizin geleceği adresin güvenilir olduğundan emin olunuz. Yeni kredi kartınız belirtilen zamana kadar elinize ulaşmamışsa mutlaka bankayı arayarak kartınızın durumunu sorunuz."

SAHTE KARTLAR NASIL TESPİT EDİLİR?
Açıklamada; sahte kredi kartlarının iş yeri bilgisi dahilinde veya iyi niyetle, iş yerinin yapması halinde, yüksek işlem tutarları ve işlem sayısı, sık aralıklarla işlem, sürekli yüksek tutarlı organizasyon talebi, kart hamiline bankadan gelen çok sayıda belge olması, Emboss karakterlerle bozukluk, kayma gibi durumlarda tespit edilebileceği belirtildi.

Kredi kartlarında sahtecilik yöntemleri ise şöyle sıralandı:

"Kart yeniden imal edilir. Gerçek kartların üzerinde değişiklikler yapılır. Boş plastik kartlar kullanılır. Çalıntı veya kayıp kartlar kullanılır. İş yerinde satış belgesi çoğaltılarak para tahsil edilir. Gerçek satış belgeleri üzerinde tahrifat yapılır. Sahte bir isim veya diğer bir şahsın ismiyle müracaat edilerek kart alınır. Mektup veya telefonla yapılan siparişlerde sahtekarlık yapılır. Patates baskı, kurşun matbaa dökümü, metal kabartma, eski kart numaralarının kesilip yan yana yapıştırılması ile sahtekarlık yapılır. Postadan kartların çalınması ve kullanılması sonucu sahtekarlık yapılır."

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2008 Salı 12:09:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?