30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Külaflı Tepe'ye böyle bayrak yakışır

Urfa’nın kurtuluş mücadelesinin başladığı Külaflı Tepe’ye Mehmetçik tarafından dev bayrak dikildi.

20. Zırhlı Tugay Komutanlığı 3. Hudut Alayı Bölgesi’ndeki Urfa’nın kurtuluş mücadelesinin başladığı ilk yer olarak bilinen Külaflı Tepe’ye, Mehmetçik tarafından 6 metre eninde 9 metre uzunluğunda 54 metrekare olan dev bir bayrak dikildi.

Gaziantep’ten Şanlıurfa’ya gelirken yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta görünen dev bayrağı Mehmetçik yaklaşık 2 haftada tamamladı.

Yüzbaşı Ali Saip Bey tarafından 16 Şubat 1920 tarihinde Fransızlar’a Urfa’yı 24 saat içinde resmi bir yazıyla boşaltmaları talebi iletildi ve aynı gün ret cevabı alındı. Bunun üzerine Yedek Subay Akif Sözeri, emir komutasında 40 kişilik milis kuvvetle 17 Şubat 1920 gecesi soğuk ve karlı bir havada Külaflı Tepe’yi ele geçirmek için baskın yapıldı ve göğüs göğse çatışma başladı. Fransızlar’ın 1 subay, 48 askerle savundukları Külaflı Tepe’de çıkan çatışmada 4 Fransız askeri öldürüldü, 4’ü yaralı olmak üzere Fransız Astsubayı ile beraber 16 asker bütün silah ve cephanesiyle esir alındı. Diğer askerlerin kaçtığı öğrenilirken, milis kuvvetlerden ise 1 kişi şehit oldu, 2 kişi de yaralandı.

Urfa’nın kurtuluşunda Külaflı Tepe’nin alınması bir dönüm noktasıydı. Fransızların Urfa’yı tahliye etmelerine en büyük etken oldu. Psikolojik açıdan Urfalılar olumlu yönde etkileyen tepenin alınmasıyla milis kuvvetlere girmek için başvuranların sayısında çok büyük bir artış olmuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 15:51:06
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 16:59:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?