5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kümbet evleri boynu bükük kaldı

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, ilçeye has kümbet evleri köylülerin susuzluk nedeniyle göç etmesinden dolayı birer birer yok oluyor.


İlçenin en büyük bin ve 500 hanelik köyü olan Kara Köyü'nde yaşanan susuzluk nedeniyle köylülerin de göç vermesinden sonra tarihi kümbet evler bakımsızlıktan birer birer yok olmayla karşı karşıya kaldı. Köyde kalan bazı köy sakinleri, bundan 20 yıl öncesine kadar bu köyde bin 500 hane olduğunu söyledi. Köyün etrafının nar ağaçlarıyla çevrili olduğunu belirten köylüler, şimdi ilçede yaşanan su sorunu nedeniyle köy halkının başka illere göç etmek zorunda kaldığını belirttiler.
Kümbet evlerin balçıktan yapılan kerpiçlerin kurutulmasıyla ova insanın kendine has bir teknikle, bir günde inşa ettiği bir yapı şekli olarak bilindiğini belirten köylüler, toprağa bağlı insanın yaşam şeklini tüm yönüyle sergileyen bu ev mimarisinin, sağlamlığıyla 150-200 yıl dayandığını söyledi.


Tabanı kare olacak şekilde, yukarıya doğru çıkıldıkça daralan, üst üste bindirme tekniğiyle yapılmış kendine özgü kubbesinin bulunduğunu belirten köylüler, "Yapının inşasında çok önemli bir ayrıntı ise, saman karıştırılmış balçıkla tüm yüzeyin sıvanmış olmasıdır. Ancak bu şekilde çetin kış şartlarına dayanıyor. Tepede ise baca ve aydınlatma görevi gören bir açıklık bırakılıyor. Bu açıklık, hem aydınlatma-havalandırma görevi hem de kış aylarında ısınma için yakılan ateşin dumanın çıkmasını sağlıyor. Tarihi evlerin yerden yüksekliği 5-6 metre civarındadır. Yapının sağlamlığı sıvaya bağlı ve bu evler yazın inşa edilir. Kesilen kerpiçlerin kuruması, o ölçüde yapıyı sağlam yapmakta. İç mekanın genişliğine gelince, neredeyse standart olacak şekilde, boyu 3 metre, eni 4 metredir . Son 50 yıldır, halkın gelir seviyesinin artmasıyla beton yapılara yönelen ova halkı, elde kalan kümbet evleri ya ahıra çevirmiş yada çoğu bakımsızlıktan yıkılıp kullanılmaz bir hale gelmiş. Ovanın tarım alanı olmasından, topraktan yapılan bu evler artık tarihi eser niteliğinde korunmaya alınması gerekirken, bu konu hakkında bu güne kadar bir çalışma yapılmış değil. Günümüzde 150 yıllık evlerin varlığından bile bahsediliyor. Kerpiç evlerin, insan yaşamına kattığı bazı değerler şimdi daha iyi anlaşılıyor. Bu mekanlarda epey yaşamış olan yaşlıların görüşlerine göre, topraktan yapılmış kümbet evlerin çok sağlıklı olduğu, ayrıca hayvanların bile rahat ettiği, sıcak olmasından tavukların bile çok yumurta verdiğini söylemeden edemiyorlar. Susuzluk yüzünden bu evler şimdi birer birer yok oluyor. Suruç ovasında bu yüzyılın başında yapılan bir çalışmada, düz damlı evlerin yanında, kubbeli evlerin tespiti yapılmış, her ne kadar turizm açısından, Harran kümbet evleri, tüm dünyaya lanse edilmişse de, bu evlerin Suruç ovasına ait olduğu gerçeği çok geç ortaya çıkmıştır" dedi.


Bir grup Suruçlu vatandaş, "Bir kümbet ev için 3 bin adet kerpiç gerekiyor. Konik kümbet evlerin yapımı çok zahmetlidir. Bu evler, yaz aylarında birçok zararlı böceği de artık içinde barındırmaya başladı. Bunun için kullanma gereği duymuyoruz. Ama yetkililer bizlere destek verirlerse bu kümbet evleri restore ederek, tarihi mekan haline getirebiliriz. Birçok kümbet evin 100 yıllık tarihi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 10:26:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?