5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kuraklık Şelengo'yu da vurdu

Şanlıurfa çevresinde yaşanılan kuraklık, Viranşehir ilçesine özgü Şelengo'yu vurdu.

Türkiye'de sadece Viranşehir'de yetişen Şelengo, tamamıyla ekolojik yöntemlerle yetişiyor. Salatagiller sınıfında olan Şelengo geçen yıllara göre kuraklık nedeniyle ekim alanları giderek azalıyor. Haziran ayının ortalarında tarlalardan toplanan ve pazarlara getirilen şelengonun kilosu 1,5 YTL'den satılıyor. Geçen yıl 50 YKr'den satılan Şelengo, yüzde 200'lük bir artış sağladı. Dış görünümü ile karpuzu, iç görünümü ile kavunu, tadı ile de salatalığı andırıyor. Hemen her manavda bulunan şelengolar, Viranşehirliler tarafından en fazla tüketilen sebzeler içerisindeki yerini koruyor.

Şelengoların satışının iyi olduğunu belirten Manav Ramazan Mamuk, her yıl bu aylarda Viranşehir köylerinden pazara gelen ve doğal olarak hiçbir tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilen Şelengo'nun vatandaşlar tarafından çok sevildiğini söyledi. Şelengoların pazara gelmesinden sonra salatalığa rağbetin düştüğünü belirten Mamuk, "Özellikle her gün ortalama 100-150 kilo Şelengo satıyoruz. Ama Şelengo da bu yılki kuraklıktan nasibini aldı. Fiyatları çok arttı. Geçen yıl 50 YKr'den sattığımız Şelengo bu yıl 1.5 YTL'den satıyoruz. Fakat vatandaşların fiyat artışlarına rağmen şelengodan vazgeçmeye niyetleri yok. Çünkü günde 150 kilogram öğlen saatlerine kadar tükeniyor" diye konuştu.
Mamuk, ayrıca geçen yıl şelengonun bol olduğunu fakat bu yıl pazarda 1 YTL'nin altında bulunmadığını belirtti.

Tarım ilacı dahil hiçbir katkı maddesi kullanılmayan Şelengolar tamamıyla besin deposu. İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, şelengonun faydalı bir yaz besini olduğunu belirterek, tamamen doğal şartlarda yetiştiğini ve bir fidede ortalama 8-9 kilogram arasında ürün elde edildiğini belirtiler.

Şelengonun fiyat artışının önemli olmadığını, her zaman Viranşehirliler tarafından tüketildiğini söyleyen İsmail Yavuklu ise, "Şelengo bu yıl kuraklıktan dolayı çok az. fiyatları yüksek ama biz yine de şehir dışına misafirliğe gittiğimizde de hediye olarak şelengoyu tercih ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 16:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?