30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

Kürkçülük tarihe karışıyor

Şanlıurfa'da tarihi geçmişi yüzlerce sene öncesine dayanan kürkçülük çağa yenik düştü.
Şanlıurfa'nın 50 yıllık son kürkçü ustası olan Ahmet Yeşilkaya ve kardeşi Eyyüp Yeşilkaya, günün teknolojisine inat ayakta durmaya çalışıyor.

Büyük bir özenle haftada ancak 2 veya 3 tane kürk hazırlayan ustalar, en çok bu mesleğin yok olmasına üzülüyor. Ahmet Yeşilkaya, bir zamanların en gözde mesleğinin kürkçülük olduğunu vurgulayarak "El emeği göz nuruyla hazırladığımız bu kürkler için önceden haftalar öncesinde siparişler alıyorduk. Genellikle kış aylarının çok soğuk olduğu Karacadağ, Ceylanpınar, Viranşehir gibi yerlerde bulunan ağalar, en çok bu kürkleri tercih ederdi. Şimdi bu aba kürkleri kimse giymeyince birçok usta bu işi bırakmak zorunda kaldı. Bizler de kendi imkanlarımızla bu mesleği ölene kadar devam ettireceğiz" diye konuştu.

Tanesi 120 YTL'ye satılan kürkler, ana rahminde ya da en fazla bir aylık iken ölen kuzuların tüylü derilerinden yapılan düz yakalı, dış kısmı "şakaf" denilen özel kumaşla kaplı aba olarak satışa sunuluyor.

Şanlıurfa'ya has bir giysi olan kürkün Anadolu'da bir başka yerde yapılmadığı belirtildi. Tarihi çok eskilere dayanan kürkçülüğün, Şanlıurfa'da Kürkçü Pazarı denilen tarihi çarşıda son bir usta tarafından sürdürüldüğü ifade edildi.

.
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2005 Cuma 15:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?