5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kürtçe isimlere kaymakamlıktan veto

Suruç İlçe Belediyesi'nin 11 sokak ve 2 mahalleye verdiği Kürtçe isimlerin kabul edilmemesi ardından ilçede yeni açılan 4 sokaktan 2'sinin ismine Suruç Kaymakamlığı ‘ayrımcılık ve bölücülüğe yol açabilecek' nitelikte olduğu gerekçesiyle izin vermedi.

Belediyenin geçen mayıs ayındaki çalışmaları kapsamında Dikili Mahallesi'nde yeni açılan 4 sokağa, Hayat, Yakamoz ve Kürtçe ‘Agır’ (Ateş) Merge (Çayırlı Yol) adları verilmesi kararlaştırıldı. Yeni sokak adları 8 Mayıs'taki meclis toplantısında 3'ü AKP'li, 3'ü CHP'li ve 9'u DTP’li toplam 15 üyesi bulunan Belediye Meclisi'nde oybirliği ile kabul edilirken karar onaylanması için Suruç Kaymakamlığı'na iletildi.

Kaymakamlık Kürtçe isimlerin, Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmeliğin 24'üncü Maddesi'nde belirtilen kriterlere uygun olmadığını, Kürtçe kelimeler kullanıldığı için ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açacak nitelikte olduğu bildirerek bunları onaylanmadı. Türkçe olan diğer iki isim ise onaylandı.

Suruç Kaymakamı Muhittin Pamuk imzası ile Suruç Belediyesi'ne gönderilen yazıda, “Hayat' ve ‘Yakamoz' sokakların isimleri 5 bin 393 sayılı kanunun 81'inci maddesine göre onanmış, ‘Merge' ve ‘Agır' sokakların isimleri ise Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24. maddesine uygun olmadığından onanmayarak iade edilmiştir” denildi.



Belediye yargıya başvuracak



Kürtçe sokak isim kararları kabul edilmeyen Suruç Belediye Başkanı DTP'li Ethem Şahin, yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi. Daha önce de 11 sokak ve 2 mahalle isimleri için yaptıkları başvurunun aynı gerekçe ile kabul edilmediğini hatırlatan Şahin, şöyle dedi:

“Başvurularımızın her defasında aynı gerekçe ile kabul edilmemiş olmasına anlam veremiyoruz. Çok dilliliğin ve farklı kültürlerin zenginlik olarak algılandığı ve tartışıldığı süreçte başvurularımıza olumsuz yanıt verilmesi oldukça düşündürücü. Geri adım atmayacağız ve Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurmak için gerekli hukuki mücadelemizi başlatacağız. ‘Yakamoz' ve ‘Hayat' isimlerini kabul eden anlayışın, ‘Merge' ve ‘Agır' isimlerine aynı hassasiyeti göstermemesi ön yargıdan ibarettir. Taleplerimizin kabul edilmemesinin ardında verdiğimiz isimlerin Kürtçe olmasından çok, ismi veren belediyenin DTP’li olmasından kaynaklandığı kanaatindeyiz.”



Bundan önceki veto



Suruç Belediyesi, geçen yılın ocak ayında cadde ve sokakların yeniden isimlendirme ve numaralandırma çalışmaları kapsamında 32 yeni sokak ismi belirlerken bazı Türkçe isimlerin yanı sıra Kürtçe Mizgin (Müjde), Dilan (Halay), Helin (Yuva), Zozan (Yayla), Zana (Bilen), Şilan (Şölen), Şervan (Yiğit), Şirvan (Aslan), Rojin (Güneş), Mir (Bey) ve Ezhar (Yaman) yine geçen yılın kasım ayında oluşturulan 2 yeni mahalleye de Pirsus (Yoğun Meyan Kökü) ve Berazi (Yeğen, eski bir aşiret adı) isimlerini verdi. Kürtçe isimler, Suruç Kaymakamlığı’nca kabul edilmemiş, belediye de yürütmeyi durdurma amacıyla dava açtı.



Yönetmelik ne diyor?



Adres ve Numaralandırmaya İlişkin Yönetmeliğin 24’üncü Maddesi’nde ise, belediye teşkilatı bulunan yerlerde numaralama ve levhalama işlerinin yürütülmesi sırasında uyulması gereken esaslar şu şekilde belirtiliyor:

“Belediyeler, sınırları içinde kalan sahayı, 5 bin 393 sayılı Belediye Kanunu'na göre uygun sayıda mahalle veya meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlerden oluşan bölgelere ayırır. Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasa’nın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü alınır.”

Radikal
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 09:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?