5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kurutmalıklar tezagahlara düştü

Şanlıurfa'da sıcakların başlaması ve yerli sebzenin çıkmasıyla birlikte kış hazırlıkları başladı.

Şanlıurfa'nın mutfak kültüründe önemli yeri olan zeytinyağlı dolma ve biber yapımı için tonlarca patlıcan, biber ve kabak kurutuluyor.

Şanlıurfa'da yıllardır kurutmalık ve baharat satışı yapan Müslüm Demirkol, mesleğinin babadan kaldığını belirterek, "Mutfak kültürü ile Türkiye'de önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa'da hazırlanan kurutmalıklar, İstanbul'un ve diğer kentlere gönderiliyor. Zengin bir mutfağa sahip olan Şanlıurfalılar, yaz aylarında üretilen sebzeleri kurutarak kış aylarında kullanılmak üzere saklıyor. Biz de hanımların boş yere zaman harcamasını önlemek ve özellikle gurbetçi hanımların isteklerini karşılamak için kuruttuğumuz patlıcan, salatalık ve biberleri satmaya çalışıyoruz" dedi.

Kurutmalıkların evlerde kadınlar tarafından oyularak kurutulduğunu kaydeden Demirkol, "Kurutmalıkları evlerde kadın tutarak hazırlatıyoruz. Akşam güneşinde kuruttuğumuz için kurutmalıklarımızda kanserojen maddeler kesinlikle bulunmuyor.

10-15 gün arasında damda kurutulan kurutmalıklardan 50'şer adetlik patlıcanı 2 YTL, biberi 2.5 YTL ve kabağı 3 YTL'den satıyoruz. Kurutmalıklar bu yıl geçen yıllara oranla biraz daha erken başladı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 11:09:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?