5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Kuşlara nüfus sayımı

Doğa Derneği, Şanlıurfa sınırları içerisindeki Fırat Nehri'nde kuşların nüfus sayımını gerçekleştirdi. Sayımlar ülkemizdeki önemli sulak alanların başında gelen Fırat Nehri boyunca bütün su kuşları teleskop ve dürbünler kullanılarak yapıldı.

Karkamış Barajı, Birecik Barajı, Halfeti, Bozova ilçeleri ve Atatürk barajlarında gözlemler gerçekleştirildi. Sayımlarda Şanlıurfalı kuş gözlemciler ve Doğa Derneği yetkilileri tarafından 3 günlük çalışmayla sürdü.

Doğa Derneği'nin Şanlıurfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin yaptığı açıklamada, "Doğa Derneği koordinatörlüğünde her yıl Ocak ve Şubat aylarında önemli sulak alanlarımızda bulunan kuşlar kuş gözlemciler tarafında sayılmaktadır. Şanlıurfa ekibi olarak biz de Fırat nehri üzerindeki kuş türlerinin sayımını gerçekleştirdik. Bu yılki sayımlarda önemli olan gelişme Şanlıurfalı gençlerle sayım yapmamızdı. Şanlıurfalıların doğasına sahip çıkması çok önemli, bu tür çalışmalar derneğimiz tarafından devamlı gerçekleşmektedir. Doğa Derneği olarak bütün Şanlıurfalıları bu tür doğa koruma çalışmalarına davet ediyoruz. Sayımlarda bu yılda en çok sayılan kuş türü Sakarmeke (Fulica atra) 34 bin 482 olarak sayıldı. Toplam sayılan bütün kuşların nüfusu 49 bin 927 oldu. Avrupa'da Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu (Wetlands International) tarafından her yıl Ocak - Şubat aylarında Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapılmaktadır. Sayımlar her yıl 100'den fazla ülkede 15 binden fazla sayıda uzman su kuşu sayımı gönüllüsü tarafından gerçekleşmektedir. Ülkemizde yaklaşık 20 yıldır düzenli gerçekleştirilen bu sayımlar, 2005 yılından beri Doğa Derneği organizasyonu ile gerçekleştirilmektedir. Kış Ortası Su kuşu Sayımları (KOSKS) her yıl ocak ve şubat aylarında gerçekleştirilen bir çalışmadır. Bu dönemler su kuşlarının sayılmaları için en ideal zamanlardır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 14:43:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?