5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Lahmacun bizim işimiz!

Lahmacun, Şanlıurfa'nın geleneksel yemekleri arasındaki yerini koruyor.

Basında zaman zaman yer alan haberlerde lahmacunun en iyisinin Şanlıurfa'nın komşu illerinde yapıldığının söylenmesi, Şanlıurfalı esnafı rahatsız ediyor. Esnaf, bunun haksızlık olduğunu belirterek, "En iyi lahmacun Şanlıurfa'da yapılıyor" dediler.

Lahmacunun dünyaca ün yaptığını belirten Şanlıurfalı ustalar, Japonların lahmacun yapmayı öğrenmek için Şanlıurfa'ya geldiğini anlatıyor. Japon kızı Nagira Rıtsuko'nun, bir lokantada ders aldığını belirten lahmacun ustaları, "En iyi lahmacunu Şanlıurfalılar yapıyor. Ünlü türkücü İbrahim Tatlıses'in bile Türkiye'nin dört bir yanında lahmacun salonu açması, lahmacunun Şanlıurfa'dan çıkması demektir. Hiroşima Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden mezun olan Nagira Rıtsuko, 24 Şubat 2003 tarihinde Şanlıurfa'ya gelerek bir lokantada ders aldı. Japonya'ya gidip lahmacun salon açacağını söylemişti. Bunu Türkiye'de biliyor, en iyi lahmacunu Şanlıurfa yapar. Çünkü lahmacun Şanlıurfa'nın geleneksel yemekleri arasında yerini de koruyor" dedi.

Lezzetli bir lahmacunda bulunması gereken malzemeleri de anlatan lahmacun ustaları, "En iyi lahmacunu yapmak için eti, soğanı ve en önemlisi de biberinin iyi olması gerekir. Şanlıurfa isotu olunca lahmacun daha lezzetli olur. Herkes biliyor lahmacun Şanlıurfa'ya aittir. Geçmişe ait bir kültürümüzdür. Bu bizim atadan gelen bir yemek kültürdür" dedi.

Başka illerden gelen vatandaşlar da en güzel lahmacunun Şanlıurfa'da yapıldığını belirterek, "En güzel lahmacunu burada yedik. Çünkü çiğköftenin de lahmacunun da vatanı Şanlıurfa'dır" diye konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2009 Cumartesi 18:43:56
Güncelleme :3 Ocak 2009 Cumartesi 18:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?