5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Mazlumder'den basın açıklaması

Mazlumder Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mustafa Arısüt, 'İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 61. yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.


'10 Aralık İnsan Hakları Haftası' dolayısıyla açıklama yapan Mazlumder Şube Başkanı Mustafa Arısüt, ''İnsan haklarının verilmez, miras bırakılamaz, satın alınamaz'' olduğunu belirterek, "En basit anlamıyla insan hakları bireylere aittirler ve bireyler insan haklarıyla doğarlar. İnsan hakları cinsiyeti, dini, etnik kökeni, siyasi ya da diğer görüşleri, ulusal ya da sosyal kökeni her ne olursa olsun, tüm insanlar için aynıdır.

Hepimiz onurumuzla ve haklarımızla özgür ve eşit doğarız; dünya üzerindeki
herkes için geçerlidir, insan hakları evrenseldir. İnsan hakları geri alınamaz; hiç kimse, herhangi bir nedenle bir kişiyi haklarından mahrum bırakamaz. Kişiler, kendi ülkelerinin kanunları söz konusu hakları tanımasa veya bu hakları ihlal etse bile, insan haklarına sahiptirler; insan hakları devredilemez. Onurlu bir yaşam için tüm insanlar özgürlük, güvenlik ve iyi bir yaşam standardının hepsine aynı anda sahiptirler; insan hakları bölünemez.

Belirli haklar, acil durumlarda bile, hiçbir şekilde askıya alınamaz ya da sınırlandırılamaz. Bunlar yaşama hakkı, işkenceye uğramama hakkı, borç yüzünden hapse düşmeme hakkı, geçmişe dönük ceza yasalarından etkilenmeme hakkı, yasa önünde kişi olarak tanınma hakkı, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkıdır. İşte tüm bu kriterler 60 yıl önce ilan edilen 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi', taraf devletlerce imza altına alınmıştı. İnsan hakları; İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin yanı sıra, Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmeleri, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmeleri gibi uluslararası belgelerde ve Afrika İnsan ve Birey Hakları Tüzüğü gibi bölgesel belgelerde de ilan edilmişti. Bir hükümet herhangi bir sözleşme ya da anlaşmaya taraf olması halinde, söz konusu sözleşme veya anlaşmayı kendi hukuk kanunlarına entegre etmeyi ve ona riayet etmeyi kabul etmiş saylıyor.

Ancak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni imzalayarak, insanların temel hak ve özgürlüklerini koruma altına alması gereken devletlerin, insanlığı hala özgürleştirmediğine, kendi
yurttaşlarının veya farklı coğrafyalardaki halkların temel haklarını ve özgürlüklerini ihlal ettiğine; bu hakları ve özgürlükleri tanımadığına tanıklık etmekteyiz. Evrensel Bildirge'nin kabul edilişinin 60. yıl dönümünde, dünyanın büyük bir kısmı, hala militarist, anti-demokratik, baskıcı ve oligarşik sistemlerle yönetilmektedir" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2008 Perşembe 15:51:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?