5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Meslek yüksekokulundan üniversiteye

Şanlıurfa'da 1976 yılında "Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu" olarak eğitim veren okul, şimdi üniversite olarak bünyesinde 7 fakülte, 1 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 9 araştırma ve uygulama merkezi bulunduruyor.

1976 yılında "Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu", 1984 yılında Dicle Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi, 1984 yılında Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü daha sonra 9 Temmuz 1992 tarih ve 3837 Sayılı Kanunla Harran Üniversitesi kuruldu. Şanlıurfa'da var olan okullar Harran Üniversitesi'ne bağlandı. 25 Kasım 1992 tarihinde kurulan Harran Üniversitesi'nde şimdi 7 fakülte, 12 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü ile hizmet veriliyor. 8 bin 828 öğrencisi, 829 akademik personeli bulunan Harran Üniversitesi'nin bir başka özelliği ise GAP'ın merkezinde yer alması.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Harran Üniversitesi'nin yer aldığı Şanlıurfa'nın, günümüzden on bir bin yıl öncesine dayanan tarihiyle Anadolu'nun en eski kentlerinden birisi olduğunu belirtti. Mutlu, "Arkeoloji literatüründe 'Bereketli Hilal' olarak adlandırılan bölge üzerinde yer alan Şanlıurfa, zengin Anadolu kültürü ile Mezopotamya kültürünün kesişme noktasında bulunduğundan engin bir kültür birikimine sahiptir. 1992 yılında Türkiye'nin güzel köşelerinden biri olan Şanlıurfa'da kurulmuş olan üniversitemiz, adını tarihteki en eski okullardan biri olan Harran Okulu'ndan alarak, 'Bin yıl kadar köklü' sloganı ve bilimden aldığı güçle geçmiş ve gelecek arasında bir ışık olma sorumluluğunu üstlenmiştir" dedi.

Üniversitelerini uluslararası bir yükseköğretim kurumu yapma yolunda kararlı bir şekilde gayret gösterdiklerini kaydeden Mutlu, şunları söyledi: "Bugün Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş bir üniversitesi olan Harran Üniversitesi'nin, gelecekte çok daha iyi yerlerde olacağına olan inancım tamdır. Ana hedefimiz; ülkemizin ve bölgemizin gelişim hedefleri doğrultusunda, akademik özgürlüklerin tüm bilim insanlarınca yaşandığı, demokratik, katılımcı, çağdaş ve rekabetçi bir dünya üniversitesi olmaktır. Çağdaş bakışımız ve verimlilik merkezli hedeflerimiz, bilgiyi sevgiyle kaynaştırarak, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında, demokratik ve laik cumhuriyetimizin kazanımlarından aldığımız huzur, güven ve kıvançla üniversitemizin yarınını şekillendirecektir. 2007-2008 eğitim öğretim yılında geleceğimizin teminatı gençlerimizi, birlikte geleceğin Türkiye’sini kurmak üzere 'on yıl kadar genç bin yıl kadar köklü' Harran üniversitesine davet ediyorum."

iha
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2007 Pazartesi 14:55:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?