5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

'Meyan Kola' için kuyruk

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'Meyan Kola' olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, yaz aylarında olduğu gibi Ramazan ayında da Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği olma özelliğini sürdürüyor. Şanlıurfalılar meyan şerbeti alabilmek için saatlerce sırada bekliyorlar.


Ramazan ayında sıcaklarının etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte dükkanında meyan şerbeti üretimine başlayan Abdullah Usta (61) büyük bir titizlik ve temizlik içerisinde meyan şerbetlerini hazırlıyor. Dükkanda bulunan kazanlar içinde hazırlanan meyan şerbetini poşetlere dolduran Abdullah Usta'nın işyerinin önünde her gün akşam çocuk, büyük, yaşlı meyan şerbeti alabilmek için sırada bekliyorlar.


Sırada meyan şerbeti almayı bekleyen vatandaşlar ise, meyan şerbetinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'Meyan Kola' olarak bilindiğini belirtti. Vatandaşlar, Güneydoğu Anadolu'da yetişen meyan bitkisinin kökünden yapılan meyan şerbetinin, yaz aylarının yanı sıra ramazan ayında iftar sofralarının da vazgeçilmez içeceği olduğunu ifade ederek, "Meyan şerbeti, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerine de iyi gelir. Ramazan ayında çok daha fazla tüketiliyor. Saat 15.00'ten gelip sıraya giriyoruz, ancak iftar vaktinde meyan şerbeti alabiliyoruz" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 12:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?