5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Meyan şerbeti alma kuyruğu

Şanlıurfa'da Abdullah Usta'nın meyan şerbetinden almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'Meyan Kola' olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, yaz aylarında olduğu gibi Ramazan ayında da Şanlıurfalıların vazgeçilmez içeceği olma özelliğini sürdürüyor.

40-50 derece sıcaklıkta uzun kuyruk oluşturan Şanlıurfalılar meyan şerbeti alabilmek için saatlerce sırada bekliyor. Dükkanda kazanlar içinde hazırlanan meyan şerbetini poşetlere dolduran Abdullah Usta'nın işyerinin önünde şerbet alabilmek için bekleyen vatandaşlar arasında zaman
zaman da tartışmalar yaşanıyor.

Sırada bekleyen vatandaşlar, Güneydoğu Anadolu'da yetişen meyan bitkisinin kökünden yapılan şerbetin, yaz aylarının yanı sıra Ramazan ayında iftar sofralarının da vazgeçilmez içeceği olduğunu ifade etti. Saatlerce kuyrukta beklediğini söyleyen vatandaşlar, "Meyan şerbeti, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerine de iyi gelir. Ramazan ayında çok daha fazla tüketiliyor. Saat 15.00'ten gelip sıraya giriyoruz, ancak iftar vaktinde meyan şerbeti alabiliyoruz" dedi.

Türk Patent Enstitüsünden Marka Tescil Belgesi alan Abdullah Usta (62) da, Urfa'da gördüğü ilgiden memnun olduğunu söyledi. Sattığı şerbetin Güneydoğu'da ün yaptığını belirten Abdullah Çulha, "Şerbet meyan kökünden yapılır. Mersin, Gaziantep, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Mardin gibi Güneydoğu illerinde satılır. En çok Şanlıurfa'da satılıyor.

Abdullah ustayı tercih etmesinin sebebi 50 yıllık bir mesleği, patenti, temizliği ile tercih edildi. Urfa meyanı kullanıyorum. Başka yerin meyan kökünü kullanmıyorum. Benim yerime çocuklarımı yetiştiriyorum. Günde 700-80 litre satıyorum. Oruçlu bir insan sofrasında mutlaka meyan şerbeti bulundurur" diye konuştu.
 

Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 17:01:26
Güncelleme :22 Ağustos 2009 Cumartesi 17:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?