5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Milli eğitim müdürü ana-kız aradı

"Haydi Kızlar Okula", "Şimdi Okul Zamanı" gibi kampanyalarla Türkiye'nin pilot illerinden biri olma özelliğini taşıyan Şanlıurfa'da, kız çocuklarının ve annelerin okula kazandırılması için her türlü yol deneniyor.

Şanlıurfa'da da "Haydi Kızlar Okula", "Şimdi Okul Zamanı" gibi kampanyaların ardından şimdi de "Ana-kız Okula" kampanyası başlatıldı. Bu yıl 20 bin, 2009 yılı sonunda ise 50 binin üzerinde kız çocuğu ile annenin okula kazandırılması bekleniyor. Çalışmalar kapsamında özellikle bayan öğretmenler evlere kadar gidip aileleri ikna ediyor. Harran'da tarla tarla dolaşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Rıfat Demirkol da ailelere uzun süre dil dökerek ikna çalışmaları yapıyor.

Demirkol, "Bölgemizin alışılmış bir durumu vardır. Yani Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde tarım işçiliği yapılır. Tarım işçiliği bizim de muzdarip olduğumuz bir durumdur. Birçok öğrencilerimiz okulda değil. Tarım işçiliğinden dolayı batı illerinden peyder pey dönüyorlar. Eylül-ekim ayı sonuna kadar sürüyor dönüşler. Öğrenciler geldikçe de eğitimlerine kaldıkları yerden devam ediyor. Derslerden geri kalan öğrencilerin durumu için ayda bir öğretmen arkadaşlarımızla toplanıyoruz. Tarım işçiliğinin olumsuz yönlerini gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Aslında eğitim ve öğretime geç kalmaları hoş değil. Kızlarımızın ve annelerimizin kampanyaya katılmalarını bekliyoruz" dedi.

İlköğretim öğrencisi Rabita Topdağ, hala okula gidemediğini söyleyerek, "5. sınıfa gidiyorum. Pamuk topladığım için okula gidemedim" dedi.

Şemsek Toprak ise, "2-3 ay daha pamuk toplayacağız. Ekmeğimi buradan kazanıyorum. Eğitimden geri kalıyorum. Okuldaki açığı da kapatmaya çalışırız" diye konuştu.

Öte yandan, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü il genelinde 250 bin kişinin okuma-yazma bilmediğini tespit etti. Proje kapsamında 170 bini kadın 250 bin kişiye 3 yılda okuma-yazma öğretileceği belirtildi.

Ayrıca 1 ve 2. kademe okuma-yazma kurslarında başarı gösteren öğrencilere Halk Bankası Genel Müdürlüğü tarafından çekilen kura sonucu çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi çeşitli hediyelerin verileceği açıklandı.
Yapılan araştırmalara göre, bölge illerinde 12-14 yaş arası 87 bin çocuk, başta tarım sektörü olmak üzere çeşitli iş kollarında çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 12-14 yaş arasında 49 bin 294 kız çocuğu ve 38 bin 626 erkek çocuğu çeşitli sektörlerde çalışıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok çalışan çocuk Şanlıurfa'da bulunuyor. Kayıtlara göre 27 bin işçi çocuğun bulunduğu Şanlıurfa'da,15 bin 206 kız çocuğunun hemen hemen hepsi tarım sektöründe istihdam ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 12:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?