5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Mısırda yeni dönem başlıyor

Akçakale ve Harran ovası çiftçisi bu yıl mısırda yeni bir dönem yaşadı.

Mısırda silajlı biçim denen yeni bir dönem başlattıklarını ifade eden çiftçiler, bu uygulama ile daha ekonomik ve karlı iş yaptıklarını ifade ettiler.

Akçakale ve Harranlı çiftçiler, mısırın danesinin kurumasını beklemeden, danenin olgunlaşması ile birlikte köküyle biçilmesiyle silajlı mısır elde ettiklerini söylediler. Çiftçiler, mısırda silajlı biçim uygulaması ile birlikte ikinci ürün uygulaması açısından zamanlamayı iyi kullanacaklarını ve bu uygulamayla birlikte daha kaliteli ürün elde edeceklerini ifade ettiler.

Mısırda silajlı biçim, bölge çiftçisi açısından büyük bir avantaj sağladığını ifade den Akçakale çiftçilerinden Mehmet Baturay, mısırda silajlı biçimin bölge çiftçisi açısından çok cazip olduğunu ifade etti. Baturay, "Mısır ürününde silajlı biçim dane biçiminden daha avantajlı. Dane biçiminde danelerin mutlaka kuruması için beklemeniz gerekir. Beklerken kışa ve yağmura kalıyorduk. Dolayısı ile mısırda istenen randımanı bulamıyorduk. Ancak mısırın silajlı biçimi daha ekonomik ve kazançlı. Silajlı mısır erken biçildiği için yağışlı havaya kalmıyoruz. Böylelikle ikinci ürün olarak buğdayı zamanında ekiyor ve iyi bir ürün kaldırmış oluyoruz. Bir dönüm mısırdan 4 ton silaj kaldırıyoruz. 1 kilo silajlı mısır 80 YTL'dir. Bir dönüm silajlı mısırdan 800 kilogram elde ediliyor. Bunun maddi değeri 320 bin YTL'dir. Ancak sadece 1 dönüm mısırdan dane olarak 800 ile bin kilogram alınıyor. Bunu sattığımız zaman elimize 200 bin YTL geçiyor. Silaj mısır daha karlıdır. Silajlı mısır biçiminin ardından balyalanan mısır depoda 5 yıl kalabiliyor. Dolayısı ile çiftçi ne zaman isterse o zaman satabiliyor. Silajlı mısırda pazarlama sıkıntısı yok. Silajlı mısır hayvan yemi olarak kullanıldığından, yüksek süt veriminde kullanılıyor. Silajlı mısırı ne zaman isterseniz o zaman satabiliyorsunuz. Çünkü silajlı mısır balyalarını 5 yıla kadar bekletebiliyorsunuz. Bu yıl çiftçilerin çoğu mısırlarını silajlı olarak biçiyor, çünkü daha ekonomik ve daha kazançlı çıkıyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 10:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?