7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Mühendis odasının fıstık açıklaması

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, fıstık taban fiyatının halen açıklanmadığını ve bunun da çiftçiyi zora soktuğunu söyledi. 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik yaptığı yazılı açıklamasında, "Şanlıurfa ve ülkemiz için önemli stratejik tarımsal ürünlerden biri de antepfıstığıdır. Antepfıstığının 2003 verilerine göre, dünya rekoltesi 241 bin 611 tondur. Türkiye rekoltesi 52 bin 857 tondur. Şanlıurfa rekoltesi yaklaşık 25 bin tondur. Bu yılda Şanlıurfa rekoltesi 40 bin ton beklenmektedir. Şanlıurfa, Türkiye'de antepfıstığının yüzde 46'sını karşılamaktadır. Türkiye, antepfıstığı üretimi bakımından dünyada üçüncü sıradadır. 2004 yılında yaşanan don tehlikesi üreticinin iki yıllık ürününü elinden almıştır. Fıstıktan başka gelir kaynağı bulunmayan ve periyodisite (bir yıl ürün verip bir yıl ürün vermeme) nedeniyle ancak iki yılda bir ürün alabilen fıstık üreticileri zor durumdadır" ifadeleri kaydedildi. 

Bu yıl antepfıstığının altın çağını yaşadığını ama bir türlü taban fiyatının belirlenmediği bildirilen açıklamada, "Bölgede Güneydoğu Birlik henüz ne taban fiyatı açıklamıştır, ne de alım yapmaktadır. Üreticiler örgütlenmelidir, dayanışma içerisinde hareket etmelidir ve Şanlıurfa'da fıstık borsası oluşturulmalıdır. Ürün fiyatlarının belirlenmesi için Karadeniz'de yaşanan fındık sorunları gibi antepfıstığında da taban fiyatının belirlenebilmesi için muhakkak sorun mu yaşanmalıdır. Karadeniz için fındık ne kadar önemliyse, Güneydoğu içinde fıstık o kadar önemlidir. Ama Karadeniz'de siyasiler ve bölge milletvekilleri ürünlerine sahip çıkmışlardır. Üretici ülke ekonomisine katkı sağlamak için 20-30 yıl bahçesine bakım yapmış, ürün alabilmek için en az 10 yıl beklemiştir. Üretici maliyetleri de çok yüksek olduğundan, hükümetin antepfıstığına destek vermesi gerekiyor. Fıstık üreticisine alın terini verecek bir fiyat açıklanmalıdır" denildi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 15:31:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?