30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

MÜSİAD: Huzurun anahtarı GAP

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MUSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulkadir Canpolat, GAP İş ve Yatırım Forumu ile hafta sonu yaptıkları genel idare kurulu toplantılarını değerlendirdi.

Hükümetin Türkiye ve bölgeye yapacağı en önemli teşvikin bir an evvel GAP’ı tamamlamak olacağını ifade eden Canpolat, projenin bölgenin barışına da önemli katkılar sağlayacağını kaydetti.

Şanlıurfa Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında, hafta sonunda yapılan toplantılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan MUSİAD Şube Başkanı Abdulkadir Canpolat, derneklerine bağlı 180 iş adamının bölgede inceleme yapma fırsatı bulduğunu açıkladı.

MUSİAD üyesi 180 iş adamının iş gezisi çerçevesinde bölgedeki iş adamlarıyla ikili görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Canpolat, yapılan çalışmaların meyvelerinin önümüzdeki günlerde alınacağını açıkladı. Hükümetin bölgeye yapacağı en önemli teşvikin GAP’ı tamamlamak olacağını vurgulayan Canpolat, "GAP’ın tamamlanmasıyla birlikte bölgede ekonomik hasıla 4-5 misli artacaktır. 3,8 milyon kişiye iş imkanı doğacaktır. Türkiye’nin toplam su potansiyelinin yüzde 27’si kontrol altına alınacaktır. Yılda 27 milyar kilovat saat hidroelektrik enerjisi üretimi sağlanacaktır. Ayrıca sulanan alanlardaki artışlara bağlı olarak buğday üretiminde yüzde 104, arpa üretiminde yüzde 69, pamuk üretiminde yüzde 388, domates üretiminde yüzde 556, mercimek üretiminde yüzde 24, sebze üretiminde yüzde 80 artış olacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Türkiye ve bölgenin kalkınması için önemli bir proje olan GAP’ın Ortadoğu için de ’İbrahimi bir barış projesi’ modelini barındırdığını ifade eden Canpolat, "GAP sadece Türkiye’nin genelini veya bir bölgesini ilgilendirmemektedir. Bu esasen komşularımızı da kapsayacak şekilde, bölgede sahip olduğumuz mukayeseli üstünlüklerimizi ve kaynaklarımızı, ortak medeniyet değerlerine sahip olduğumuz komşularımızla ve kardeşlerimizle bir barış havzası ve bölgesi bağlamında karşılıklı fayda esasına göre kullanma imkanı da verecektir. Bu imkan bölgenin içine itildiği çatışma ve yıkıcık rekabet ortamını ortadan kaldıracak, varolan pastanın büyümesi ve adil bölüşümüne dayalı bir barış projesine taşıyacak bir değer ve fırsat olarak ele alınmalıdır. Hatta tarihi süreklilik ve hafıza bağlamında ele alındığında bu proje oldukça geniş coğrafyada var olan zengin bir medeniyet birikimini, daha da koruyup geliştirerek insanlığa taşıyacak, ’İbrahimi bir barış projesinin’ modelini de barındırmaktadır" diye konuştu.

MUSİAD’ın 27 şubesinden gelen yöneticilerinin katıldığı Genel İdare Kurulu toplantısında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la yaptıkları görüşmeler hakkında da bilgi veren Abdulkadir Canpolat, "Sayın bakan GAP yatırımları içerisinde bulunan uluslararası kargo havaalanının bir an evvel bitirileceği sözünü vermiştir. Ayrıca sayın bakan taleplerimiz doğrultusunda Şanlıurfa’da haftanın 7 günü Ankara aktarmalı İstanbul, 2 günde direkt İstanbul seferleri konulması konusunda destek olacağını belirtmiştir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2005 Çarşamba 16:55:17
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 13:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?