5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Müze gibi ev

Akçakale ilçesinde bir kişi günümüzde kullanılmayan eşyalardan oluşturduğu koleksiyon ile evini adeta mini bir müzeye çevirdi.

Tarihi değer taşıyan, unutulmuş araç ve gereçlerden oluşan 20 yıllık koleksiyon, bölgede bir dönem en çok kullanılan eşyaların yanı sıra tespihlerden oluşuyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde su tesisatçılığı yapan 41 yaşındaki Memduh Ok, bir arkadaşında gördüğü tespih koleksiyonu ile günümüzde kullanılmayan eski eşyalara ilgi duymaya başladı. 20 yıldan bu yana tarihe karışmış eşyaları toplayarak evinde biriktiren Memduh Ok'un evindeki koleksiyonda, 1950'li yıllarda kullanılan manyetolu ev telefonu, gaz lambası, gaz ocağı, Halep nargilesi, ev ve salon radyoları, fanus, İsviçre tipi 100 yıllık gaz ocağı, kahve cezveleri, ibrik, semaver, çıra taşı, kara taştan yapılmış havan, kahve dibeği, taş kül tablası, su küpü, Arap geleneğinde özel bir yeri olan deva ayaklı mangal ve gümüş, kehribar, lüle taşı, fildişi, kaplan gözü, darcın, fiber gibi çeşitli taşlardan yapılmış 200 adet tespih bulunuyor.

Biriktirdiği eşya ve tespihlerden oluşan koleksiyonu ile evini adete mini bir müzeye çeviren Memduh Ok, "Koleksiyonuma ilçemizde yoğun ilgi gösteriliyor. Ben de tarihi eşya ve tespih olduğunu duyanlar koleksiyonumu görmek için eve geliyorlar. Koleksiyonumda bulunan tarihi eşyaların bir kısmını Suriye'den getirttim. Koleksiyonumda yer alan eşyaların hepsinin ayrı hikayesi var" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 10:11:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?