5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Nar pekmezi yeni geçim kaynağı

Suruç ilçesinde kadınların hummalı çalışması sonucu nar pekmezi üretimi yapılıyor.

Pekmez ve salatalarda kullanılan nar ekşisi, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde kadınlar için ekmek kapısı oldu.

Suruç ilçesinde bahçelerden toplanan narları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ezen kadınlar, kilosunu 20-30 YTL arasında satıyor.

Piyasalarda ucuza satılan nar pekmezlerine itibar edilmemesi gerektiğini belirten üreticiler, içerisinde katkı maddelerinin olduğunu söylediler. Salatalarda sos ve pekmez olarak kullanılan nar ekşisi, kuvvet artırıcı, ishal kesici, kan şekerini düşürücü gibi özelliklerinin yanı sıra kalbi güçlendirici özelliğiyle biliniyor. Bir çok derde deva olan nar ekşisi, sofralara gelene kadar birçok aşamadan geçiliyor.

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde kadınların gelir kaynağı olan narlar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte önce bahçelerden toplanıyor, ardından kabukları, zarları ve taneleri birbirinden ayrılarak eziliyor. Nar üreticileri nar ekşisinin yapılmasını şöyle anlatıyor:

"Önce narın taneleri ayıklanır. Narın rengi taneleri ve tadı, nar ekşisinin o bildik mükemmel halini veriyor. Bir adet irice nardan ancak 1 yemek kaşığı nar ekşisi elde ediyoruz. Bu zahmetli iş için, önce narlar ayıklanır. Tadını değiştirmemesi için taneler arasındaki zarlar ve narın kabukları alınır. Sonrasında ise ezici ile nar taneleri ezilir ve suyu çıkarılır. Sonra bir kaba süzgeç vasıtasıyla süzdürüyoruz. Orta ateşte, reçel suyu kıvamına gelene kadar kaynatıp, porselen bir tabağa damlattığınızda akmadan kalıyorsa pekmezimiz (nar ekşimiz) olmuştur. Bu aşamadan sonra bir süre güneşte bekletiliyor ve rengi koyulaşıyor. Kilosu 20-30 YTL arası değişiyor."

Her yıl Kasım ayında nar bahçelerden topladıkları narların suyunu çıkararak pekmez haline getirdiklerini kaydeden kadınlar, "Nar pekmezini herkes yapıyor. Ama Suruç narı ile yapılan pekmezin tadı bir başka oluyor. Piyasalarda kilosu 3 ile 5 YTL asında satılan nar pekmezleri vardır. Ama onlar sade nar pekmezi değil, içine katkı maddesi konuluyor" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 11:29:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?