5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Nefis baklavaların unu Harran'dan

Türkiye'nin en ünlü baklavacıları Harran unu kullanıyor. GAP ile bereketlenen Harran Ovası'nda yetişen ve diğerlerine göre daha sert olan buğdaydan üretilen un, yufkanın ince olmasını sağlıyor.

Gaziantep'te, baklava denince akla ilk gelen isimlerinden birisi olan İmam Çağdaş'ın geçmişi 110 yıl öncesine dayanıyor. Haklı şöhretini uzun yıllardır koruyan İmam Çağdaş Lokantası yetkilileri, ürettikleri baklavanın lezzetinin Harran ununda ve kullanılan fıstıkta saklı olduğunu söylüyor. Harran Ovası'nda yetişen ve diğerlerine göre daha sert olan buğdaydan üretilen un, yufkanın ince olmasını sağlıyor.

Dünya kalite ödülü sahibi Fatih Karaca'nın işlettiği Baklavacı Karacaoğlu ise 1972 yılından beri hizmet veriyor. Kurucusu Hüseyin Karaca olan Baklavacı Karacaoğlu'nun Ankara'da 7 şubesi var. Baklavacı Karacaoğlu, 2002 yılında gıda sektöründe Dünya Kalite Ödülü'ne layık görüldü. Karaca, baklavanın Türkiye'ye ait olduğunu kendisinin böylece ispatladığını vurguluyor. Sloganları ise 'Sevgiyle yoğrulmayan hamur baklava olmaz.' Malzemelerden sert buğdaydan yapılan un Harran Ovası'ndan, tereyağı Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ve Siverek ilçelerinden alınıyor.

Şanlıurfalı baklavacı ustaları da Türkiye'nin 10 meşhur baklavacısının yanı sıra Türkiye'de birçok baklavacının Harran unu kullandıklarını söyledi. Şanlıurfalı baklavacılar, Harran'da üretilen unların diğerlerine göre daha sert olduğunu söylediler.

.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 14:06:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?