30
Nisan
2024
Salı
ŞANLIURFA

'Öğretmen Timi'

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü Yavuz Selim İlköğretim Okulu tarafından okul çağına gelmiş kız çocuklarını okula kazandırmak için ’Öğretmen Timi’ kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, mevsimlik işlerde tarlada çalıştırılan çocukların okula gönderilmesi için aldığı karar, Şanlıurfa’da uygulanmaya başlandı.

Zorunlu eğitim çağında bulunan çocukların tespiti ve okullara kaydedilmesi amacıyla Şanlıurfa Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nda görev yapan bayan ve erkek öğretmenler, okulların tatil olmasına rağmen, 35 derece sıcağın altında mahalleri dolaşarak evlerde okula gitmeyen kız ve erkek çocuk aradı.

Bazı aileler kapıyı açmazken, bazı aileler ise kapıyı öğretmenlerin üstüne kapattı.
Aileler, çocuklarını maddi imkansızlıklardan dolayı okula gönderemediklerini söyledi. Şanlıurfa kenar mahallerinden birisi olan Eyyübiye ve Onikiler mahallelerinde kapı kapı dolaşan bayan ve erkek öğretmenler, aileleri ikna etmekte çaba sarf etti. Bayan öğretmenler, yolda geçmekte olan Ayşe Şahap’ı okula kayıt ettirirken, 13 yaşındaki Şaha Ağaçlı ise okula gidememekten yakındı.

Öğretmenler, Onikiler Mahallesi’nde Halaf Ağaçlı isimli vatandaşın kapısını çaldıklarında karşılarında 13 yaşındaki Şaha Ağaçlı ile karşılaştı. Gazetecilerin sorularını yanıtlarken, babasının korkusundan elleri titreyen ve babasının gözlerinin içine bakarak konuşan Şaha Ağaçlı, okumak istediğini söyledi.

Şaha’nın okula gitme yaşının çoktan geçtiğini belirten 5 çocuk annesi Matha Ağaçlı, "Kızım 13 yaşında, evlenme yaşına gelmiş. Ben bu kızı nasıl birinci sınıfa göndereyim. Ayıptır, gönderemem. Ben okuma yazma bilmiyorum. Bu yaştan sonra nasıl okula gideyim. 13-14 yaşındadır nasıl okula göndereyim. Göndermek isterim ama imkanım yoktur. Devlet imkan sağlarsa gönderirim. Bu yaştan sonra 1. sınıfa mı gidecek kızım?" diye konuştu.

Okula gideceğini duyan Şaha ise "Ailem beni okula göndermezse muhtar amcaya söylerim" dedi.

Şanlıurfa Onikiler Mahallesi’nde 21 yaşına gelmiş Hatice Aktaş ise ailesinin baskısı yüzünden ilköğretim 4. sınıftan ayrıldığını söyledi. Öğretmenler genç kızın bu yaştan sonra okula devam edemeyeceğini düşünerek, genç kızın en azından ortaokul diploması alabilmesi için açık öğretime kaydını yaptı.

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, okulların tatil olmasına rağmen öğretmenlerin seminer çalışması yaptıklarını belirterek, "Öğretmenlerimize çevredeki ev ziyaretleri yaptırıyoruz. Okul çağındaki okula gitmeyen çocukların çalışması yapılıyor. Önce tespit sonra kayıt ediyoruz. Geçen yıl 26 bin öğrenci artışımız oldu . Bu yıl 35 bin olacağını düşünüyoruz. Aileler bilhassa 10 yaşındaki üzerindeki çocukları okula göndermek istemiyor. Zorunlu eğitim 7-14 arasıdır. Yaşı ilerleyen genç kızlara seviye tespit sınavları ile 3-4 veya 5. sınıfa alabiliyoruz. Bu yıl Türkiye’de en çok derslik yapılan il Şanlıurfa’dır. Mümkün olduğu kadar okula gitmeyecek kimse kalmayacak. Kimi aileler, ekonomik sebeplerden dolayı çocuklarını okula göndermiyorlar. Bu ailelere para yardımı da yapıyoruz" dedi.

Şanlıurfa’da mahalleleri ev ev dolaşarak okula gitmeyen özellikle kız çocuğu arayan öğretmenleri gören mahallenin çocukları, öğretmenlerin önünü keserek, "Okul istiyoruz, okul istiyoruz" diye slogan attı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2005 Perşembe 12:53:59
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 14:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?