5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Okul aidatını vermedi sınava giremiyor

Pazar günü yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) hazırlanan Şanlıurfa Lisesi son sınıf öğrencisi Abdurrahman Doğan'ın (19), 30 TL olan okul aidat parasını yatırmadığı için idare tarafından ÖSS'ye başvuru kaydının yapılmadığı iddia edildi.

Şanlıurfa Lisesi 12 /B sınıfı 1235 numaralı öğrencisi olan Abdurrahman Doğan, ÖSS tarafından gönderilen sınav giriş kağıdının gelmemesi üzerine bir araştırma yaptı. Araştırma sonucu okul idaresi tarafından ÖSS'ye başvuru kaydının yapılmadığı ortaya çıktı. Milyonlarca öğrenci gibi Pazar günü yapılacak olan ÖSS'ye girmenin heyecanını yaşayan ancak kaydının yapılmadığı ortaya çıkınca hayal kırıklığı yaşayan Lise son sınıf öğrencisi Abdurrahman Doğan, başvuru formunu doldurup sınav giriş ücreti olan 40 TL'yi bankaya yatırdığı halde, okula 30 TL olan aidat parasını vermediği için Müdür Yardımcısı tarafından ÖSS'ye kaydının yapılmadığını iddia etti.

ÖSS'ye kaydı yapılmayan Şanlıurfalı lise öğrencisi Abdurrahman Doğan, ÖSS'ye başvuru sırasında aldığı başvuru formunu doldurup bankaya yatırdığı 40 TL olan sınav giriş ücretinin dekontuyla birlikte ÖSS'ye başvuru kaydını yaptırmak için eğitimini sürdürdüğü Şanlıurfa Lisesi Müdür Yardımcısı Mustafa D.'nin yanına gitti. İddiaya göre ekonomik durumu iyi olmadığı için daha önceden yatırmadığı 30 TL olan okul aidat parasını isteyen Müdür Yardımcısı Mustafa D., aidat parasını yatırmaması halinde kaydını yapmayacağını ikaz etmiş. 3 defa gittiği Müdür yardımcısından her defasında aynı cevabı alan Abdurrahman Doğan, durumu babasına söyledi. Okula giderek Müdür Müslüm K. ile görüşen ve durumu anlatan baba Halil Doğan'a aidat parası alınmadan ÖSS'ye kaydının yapılması için yazdığı notu vererek, Müdür Yardımcısı D.'nin yanına gönderdi. Okul Müdürünün yazdığı notu alarak Müdür yardımcısının odasına giden baba Mustafa D.'iyi yerinde bulamayınca görüştüğü diğer Müdür Yardımcısı Seyit M., Abrurhaman Doğan'ın
kaydının yapılması için 2009 ÖSYS Aday Bilgi Formunu onaylamasına rağmen Mustafa D.'nin kaydı yapmadığı öne sürüldü.

Yakınlarının ÖSS giriş kağıdının gelmesine rağmen kendi sınav giriş kağıdının gelmemesi üzerine Harran Üniversitesi ÖSS temsilciliğine giden Abdurrahman Doğan, burada ÖSS'ye kaydının yapılmadığını öğrendi.
Oğlunun ÖSS'ye kaydının yapmayan Müdür Yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirten baba Halil Doğan, "Oğlum ile birlikte okula gidip Müdür yardımcısı ile görüştüm. Müdür Yardımcısı Mustafa D. daha önce 3 defa yanına giden oğlunun aidatı ödemediği için kaydını yapmadığını, ancak daha sonra kaydı yaptığını söyledi. Bana diyorlar ki, oğlumu tanıdıklarını söylüyorlar. Okul idarecileri, 'biz oğlunun kaydını elimizle yaptık' diyorlar. Hani nerede, kim yapmış? Ben herkesten şikayetçiyim. Başbakan ve yetkililerden yardım bekliyorum. Oğlum son sene öğrencisi olduğu için okulda kaydının yapılması lazım. Bunu bana bizzat okul idarecileri söyledi. Oğluma demişler ki, 'Vali de gelse bu aidatı yatırmasa kaydın yapılmaz, seni sınava bırakmayız' demişler. Oğlum 30 TL mağdurudur. Eğer hukukta 30 TL varsa beni icraya verseydiler. Bu para nereye gidiyor? Aidat işi haletliklerini söylüyorlar. Peki nasıl halletmişler. Kim ödemiş bizim yerimize? Oysa ki bana bir kağıt verdiler 'git müdür yardımcısının yanına. Ben
de gittim ve işimin tamam olduğunu söylediler. Peki o zaman oğlum neden sınava giremiyor?" diye konuştu.

Müdür yardımcısının kaydını daha sonra yaptım diyerek kendisine yalan söylediğini öne süren baba Halil Doğan , "Kayıt yapıldıysa diğer öğrencilerin kaydı çıkıyor, neden oğlumun başvuru yapıldığına dair kaydı çıkmıyor. Çiftçilik yaparak geçimimi sağlıyorum. Ekonomik durumum iyi olmadığı için aidat parasını ödeyemedim. Aidat parasının zorunluluğu varsa neden benden icra yoluyla tahsil etmediler. Beni yokluk içersinde yaşayan bir kişi olmama rağmen çocuklarımı devlete yararlı insan olmaları için her türlü fedakarlığı yaparak okutmaya çalışıyorum ama karşımıza zorunluluğu olmayan aidat çıkartarak engel olmaya çalışıyorlar. Müdür yardımcısı hakkında şikayetçiyim oğlumun hakkını yasal yollardan arayacağım" şeklinde konuştu.

Aidat parası ödemediği için kaydının yapılmaması nedeniyle pazar günü yapılacak ÖSS'ye giremeyen Şanlıurfa Lisesi son sınıf öğrencisi Abdurrahman Doğan ise, "Dershaneye gidemedim. Ama ÖSS sınavına temin ettiği dergilerle çalışarak kendimi hazırlamıştım. Önümüzdeki yıl girdiğimde de yeni sistem değişikliği diploma notuma etki yapacak. Yeni sistem benim zararına. Sınıfımızın 32 mevcudu vardır. Bizim son yılımız olduğu için okul idarecileri bizim kayıtlarımızı yapıyorlardı. Benim 1 yılım değil 12 yılım boşuna gitti. Yeni sistemde seneye diploma notu yüzde 5 etki edecek. Benim 12 yılım bir ihmalden dolayı yok oldu. Gece gündüz çalışarak ÖSS'ye hazırlandım. Ben 30 TL için 3 defa yanlarına gittim. Kaydımı yapmadılar. Eğer zamanında yapmış olsalardı bunlar başıma gelmezdi" dedi.

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin ise, İHA muhabirine olayın Doğan ailesi tarafından anlatıldığı gibi doğru olmadığını belirterek, "Konu 30 TL konusu değil. Öğrenci kendi kaydını kendi Yakınlarının ÖSsi internet üzerinden yapması gerekiyor. Oğlunun ihmalidir" dedi.

Öte yandan, Urfa Lisesi yetkilileri ise yaptığı açıklamada "Muhtemelen bu öğrenci ya işlemleri nasıl yapıldığını tam bilmediği için kaydını yapmamış yada sınava hazırlanmadığı için ÖSS'yi kazanamayacağını düşünerek babasından korktuğu için kaydını yapmamıştır. İdare aidat istemiş olabilir. Aidat problemini ben çözdüm. 2009 ÖSS Aday Formun onaylandıktan sonra bizim ÖSS başvuru merkezimize gidip oradan kaydını yaptırması gerekiyordu. Diğer Müdür Yardımcısı formunu onaylamış. Okul olarak biz yapılması gereken işlemleri yaptık. Okulumuzdaki bu merkeze gidip kaydını yaptırmamış. Biz okul olarak bu yıl 2 bin kayıt yaptık kimin kaydını yaptırdığı kimin kaydını yaptırmadığını bilemeyiz. Söz konusu öğrencinin sınıfı 33 kişi 32 kişininki yapılmış onunkinin yapılmamasına bir anlam veremiyorum. Hata olsa bir tek kişide olmaz, onlarca öğrencinin kaydında hata olabilir. Bu öğrenci biraz problemli bir öğrenciydi. Öğretmenlerle de problem yaşıyordu. ÖSS'ye hazırlanmak için dershaneye de gitmemişti. Dediğim gibi idare
olarak biz işlemlerini yaptıktan sonra kendisi okulumuzdaki ÖSS kayıt merkezine gidip bilgisayar başında kaydını yaptırması gerekiyordu. Kayıt yaptırmak için buraya gitmediği anlaşılıyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 12:12:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?