3
Mayıs
2024
Cuma
ŞANLIURFA

Okul yaptırmak için faiz ile para aldılar

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası’na Şanlıurfa’nın İkiağız Köyü’nden anlamlı bir destek geldi. Köylüler, köylerine okul yaptırabilmek için faizle borç para aldılar. Okul için fedakarlık yapan köyün muhtarını gözlerinden öpen Vali Şemsettin Uzun, köylülerden de kızlarını okula göndermelerini istedi.

100 haneli köylerine okul yaptırmak için valiliğe müracaatta bulunan köylüler işçi olarak çalışamayınca parasal destek verdi. Nisan ayında köylerine yapılacak okul için valilikte işçilik desteği konusunda protokol imzalayan köylüler, yaz gelince pamuk tarlalarına gidince okula parasal destek kararı aldılar. Muhtar Halil Demirler başkanlığında yapılan toplantıda hane başına 250 milyon lira verilmesi kararı çıktı. Köylüler, yüzde 6 faizle borç aldıkları parayı Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne teslim ettiler. İkiağız Köyü’nde 132 milyar liraya mal olan okulun 30 milyar lirasını karşılayan köylüler, bugün ilköğretim okulunun açılışında büyük mutluluk yaşadı.
Köylülerin büyük fedakarlık içinde destek oldukları İkiağız Köyü İlköğretim Okulu bugün düzenlenen törenle eğitim-öğretime açıldı. Törene Vali Şemsettin Uzun, eşi Gülseren Uzun, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, daire müdürleri ve köylüler katıldı. Okulun yapımı hakkında bilgi veren İkiağız Köyü Muhtarı Halil Demirler, valilikle yaptıkları protokolde okula işçi olarak destek vereceklerini belirttiklerini ifade ederek, "Ancak köylüler pamuk tarlalarına çalışmaya gittiği için bedenen destek olamayınca hane başı 250 milyon lira vererek okul yapımına destek olduk" dedi.

8 derslikli ilköğretim okuluna katkı sağlayan köylüleri tebrik eden Vali Uzun, muhtar Halil Demirler’i gözlerinden öperek kutladı. Şanlıurfa’da cehaleti ortadan kaldırmak istediklerini söyleyen Uzun, il genelinde 4 bin dersliğe ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Şanlıurfa’da kız çocuklarının okula gönderilmesini isteyen Uzun, "İlimizde 0-12 yaş arasında 500 bin çocuk bulunuyor. Bunları okutmak istiyoruz. Kız çocuklarımızın yüzde 42’si okuma yazma bilmiyor. Bu bizim için utançtır. Onun için kadınlarımızı kızlarımızı, bacılarımızı okutun, onlara saygı gösterin. Şanlıurfa’da en büyük sıkıntı kadınların eğitimsizliği" diye konuştu. Konuşması kadınların zılgıtlarla kesilen Uzun, kadınlara da seslenerek "Bakabileceğiniz kadar çocuk doğurun, bakamayacağınız çocuğu doğurmayın" dedi.

Konuşmalardan sonra okuldaki öğrencilere hediye edilen önlük ve kırtasiye malzemeleri Vali Uzun’un eşi Gülseren Uzun tarafından öğrencilere giydirildi. Daha sonra okul, Vali Şemsettin Uzun’un eşi Gülseren Uzun ile muhtarın eşi Fatma Demirler tarafından açıldı. Okulda sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet eden Şemsettin Uzun, köylülerle de bir süre görüştü.

şanlıurfa
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 15:11:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?