5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Okuma sevdalısı gençkız

Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde 15 yaşındaki Nurten Kızıl, okul okumak için babasını Milli Eğitim Bakanı'na şikayet etti. Bundan 5 yıl önce yapılan şikayet sonrasında, 15 yaşına gelen Nurten, şimdi okulunda başarılı bir genç kız olarak eğitimini sürdürüyor.

Bir süreden beri kamuoyunda "Harranlı kızlar okula gitmiyor" tartışmasında, Harranlı kızlar artık bilinçlendi. Başbakan Emine Erdoğan'ın girişimleri sonucu 5 yıl önce okula kazandırılan Harranlı Nurten, babaları tarafından pamuk tarlasına götürüldükleri için okula gitmemişlerdi. Konunun 5 yıl önce babasını şikayet etmesi ile başlayan Nurten'in hayatı adeta film gibi. Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini'ye sorunlarını anlatan Nurten Kızıl, sonunda dualarının kabul olduğunu söyledi.

Hayalinin bilgisayar mühendisi olmak istediğini belirten Nurten Kızıl, "Haydi Kızlar Okula kampanyasına katıldım. 2002 yılında buraya bir Avukat geldi ve onun aracılığı ile okumaya başladım. Avukat bana okul okuduğumu sordu. Bende okul okumuyorum dedim. Okul okumamamın sebebi ise maddi durumumun iyi olmadığı için okul okuyamadığımı söyledim. Maddi durumunuz kötü olduğu için babam beni okutmuyor. Bende o Avukatı babamın yanına getirdim. Misafir olarak ayranımızı ve çayımızı içtiler. Bir hafta sonra beni
İstanbul'a götüreceğimi söyledi. Bende büyük sevinçle karşıladım. Ben okumayı çok seviyorum. İstanbul'a gittim ve orada babamı o dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e şikayet ettim. Ve Milli Eğitim Bakanı ile UNİCEF Başkanı ile görüştüm. Bana dediler ki, 'senin önün açık. Sen büyük meslek sahibi olacaksın.' Bende iyi bir iş sahibi olmak istediğimi söyledim. Büyük bir iş başarıp ve buraları yönetmek daha güzel hale getirmek istiyorum. O dönemlerde benim okumam sağlandı. Şu an Harran İlköğretim Okulu
8 sınıfta okuyorum" dedi.

EMİNE ERDOĞAN NURTEN'İ GÖRMEK İSTEDİ
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın kendisi ile görüşmek istediğini anlatan Nurten Kızıl, "Emine Erdoğan beni televizyonlarda görmüş ve beni görmek istemiş. Urfa'ya geldiği zaman özellikle beni görmek istedi. Emine Erdoğan daha sonra Şanlıurfa'ya geldi. Bende Urfa'ya onu görmeye gittim. Bana bir şeyler hediye etti. Benim de ondan bir isteğim oldu. Köy kızlarımızın okuyup büyük bir meslek sahibi olması için yatılı bir okul istediğimi söyledim. Yurtlu yatılı okul istiyorum dedim. Harran'da kızların ailelerinin baskısı altında olduğu için okuyamadığını anlattım. Emine Erdoğan Ankara'ya gittikten sonra buraya bir okulun yapılması talimatını verdi. Harran'da okul yapıldı. Harran'da kızlar hep tarlalarda çalıştırılıyor. Sonrasında Harran'da okul açıldı ve okumaya başladık" diye konuştu.

Hayalinin okulu bitirdikten sonra bilgisayar mühendisi olmak istediğini kaydeden Nurten Kızıl, 5 kız, 5 erkek olmak üzere toplam 10 kardeş olduğunu söyledi.Geçim sıkıntısından, tarlada çalıştıracak kimse olmadığından yakınan baba Ali Kızıl ise, kızının okuma isteğini, okuma hakkını görmezden gelmişti. Ama Nurten'in kaderi, Emine Erdoğan'ın, Öğretmenim Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nun açılışına katıldığı gün değişti.

BABASINI EMİNE ERDOĞAN'A DA ŞİKAYET ETMİŞTİ
İstanbul'a giden ve orada dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e kendisini okula göndermeyen babasını şikayet eden Nurten Kızıl, Erdoğan ailesine minnet duyuyor. Emine Hanım'ın kendisini okutmak için söz verdiğini söyleyen Nurten, 'Kimsenin yüzünü kara çıkarmayacağım. Okuyacağım' diyor. Nurten, kampanyanın keşfettiği zeki kızlardan biri. Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF yetkililerinin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le de tanıştırdıkları Nurten Kızıl, şimdi 15 yaşında.
'Maddi durumumuz iyi değil. Zaten babalarımız bizi okula göndermiyor" diyen Nurten, eğitim yılının açılış töreninde bu kez Başbakan Erdoğan'a, tüm Harranlı kızlar adına kendilerini okula göndermeyen babalarını şikayet etmişti. Emine Erdoğan'la da tanışan Nurten, Emine Teyzesinin kendisine hediyeler verdiğini belirtti.
Harran'da Öğretmenim Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nda 4'üncü sınıftan başlatılan Nurten, okuma yazmayı çok kısa zamanda öğrendi. Okuldan eve döndüğünde de boş durmayan ve babasının Harran Kültür evinde yapılan nazarlığı satıyor ve gelen yerli, yabancı turistlere hizmet ederek harçlığını çıkarıyor. Nurten'in ilk olarak Milli Eğitim Bakanı ve ardından Başbakan'a şikayet ettiği babası Ali Kızıl ise kızlarının okula gönderdiğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 13:37:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?