5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Organize besi bölgesi kuruluyor

Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü hayvancılığın daha da geliştirilmesi için Organize Besi Bölgesi oluşturuyor.

Tarım İl Müdürlüğü, canlı hayvan potansiyelini kısmen de olsa bir çatı altında toplayarak modern bir besicilik anlayışı ile hayvanların bakımını, yetiştirilmesini ve ekonomiye kazandırılmasını sağlayarak kaynakların etkin kullanımı ilkesi çerçevesinde ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslar arası gelişmeler boyutunu bütün olarak ele alan örgütlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörünün oluşturulması için Organize Besi Bölgesi'ne önem veriyor.
Şanlıurfa merkeze yaklaşık 14 kilometre mesafede olan Şanlıurfa Organize Besi Bölgesi, Şanlıurfa'nın güneybatısında Gaziantep-Şanlıurfa karayolunun yaklaşık 500 metre güneyinde bulunan Koçören Köyü mevkiinde yer alacak ve Projeye konu olan yerin alanı, 853 hektar olduğu belirtildi.

Konu ile ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan yazılı açıklamada, "Projede besi işletmeleri 200 başlık olarak tasarlanmış olup 125X40 metre ebatlarında 5 bin metrekare olarak planlanmıştır. Proje alanındaki işletmelerin sayısı toplamı 532'dir. Her işletmede 200 baş hayvanın barındırılacağı hesabı ile toplam 106 bin 400 büyükbaş hayvanın besi amacı ile barındırılması mümkün olacaktır. Proje alanında besi işletmelerinin dışında sosyal ve idari tesisler, giriş kontrol ve dezenfeksiyon ünitesi, hayvan kliniği (genel amaçlı laboratuar, ilaç ve aşı deposu) park alanı, acil kesim ünitesi, yem üretimi amacı ile kurulacak tesis alanı ayrılmıştır. Şanlıurfa'da, şehrin kenar semtlerinde bulunan 400 civarında mağarada entansif besicilik yaygın halde yapılmaktadır. Mağaraların bu amaçla kullanılması olumsuz bir takım sonuçlara neden olmaktadır.OSB içerisinde kurulacak tesislerde çalışacak personel, işletme verimliliği, üretilecek hayvan ve hayvansal ürünlerin kalitesi ve çalışacak personelin iş güvenliği açısından önemlidir. Çalışacak personel ilgili üniteler bazında yetişmiş deneyimli elemanlardan seçilecektir. Seçilen personelin eğitimi için, tesis işletmeye alınmadan önce uzman personel tarafından hizmet içi eğitim verilecektir. OSB'de yaklaşık 3 bin kişi istihdam edilecektir. Şanlıurfa Organize Besi Bölgesi yerleşkesinin yol yapım çalışmaları 05.03.2009 tarihi itibarı ile başlatılmıştır" denildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 13:23:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?