7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

ORKAM-SEN'den kuş gribi açıklaması

Tarım Orkam-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Şahin Karakoyun, 13 ilde görülen 24 kuş gribi vakasının, olayın ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi.


Konuyla ilgili açıklama yapan Şahin Karakoyun, Türkiye'nin kuş gribiyle Ekim ayında Manyas Kuş Cenneti yakınlarındaki Kızıksa Beldesi'nde 2 bin hindinin ölümüyle tanıştığını kaydetti. Karakoyun, kuş gribi hastalığının üzerinden daha 3 ay geçmeden 13 ilde toplam 24 kuş gribi vakasının durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu belirtti. Karakoyun, "Türkiye'nin üzerine kara bulut gibi çöken ve 4 kişinin ölümüne neden olan kuş gribi hastalığı için gerekli bilgilendirmeler ve önlemler alınmadı. Toplumumuz tarafından yeni bir hastalıkmış gibi algılandı. Fakat gerçek böyle değildir. Tarihteki örneklere bakılacak olursa, her yüzyılda 3 ya da 4 kez yeni virüs alt tiplerinin oluşumu ve insandan insana bulaşmasıyla gerçekleşen influenza pandemileri (kıtalar arası salgının) görülmektedir. 20. yüzyılda, dünyada 40 ila 50 milyon insanın ölümüne yol açtığı tahmin edilen 1918-1919'deki büyük grip salgınını, 1957-1958 ve 1968-1969 pandemileri takip etmiştir" dedi.

Şanlıurfa'da şu ana kadar net olarak kırsal alanda kanatlı sayısı bilinmediğini belirten Karakoyun, "İtlaf edilen kanatlı sayısı 8 bin 500 civarındadır. 700 yerleşim yerinden alınan ihbarlar sonucu toplam 50 numune tahlil yapılmak üzere laboratuvarlara gönderilmiştir. Şimdiye kadar Viranşehir ve Hilvan İlçesi'nin Üçüzler Köyü'nde tavuklardan alınan numuneler, laboratuvar sonuçlarında kuş gribi virüsü pozitif sonuçlanmıştır. Yaklaşık 200'ün üzerinde hayvan hastalığı bulunmaktadır.

Bunlardan 33 tanesi ihbarı mecburi hastalıklar sınıfına dahil edilmesine karşın Şanlıurfa yerelinde (çor) olarak bilinen yalancı tavuk vebasına yer verilmesine karşın, tavuk vebası hastalığına yer verilmemesi düşündürücüdür. Yine Türkiye'de bulunan bu 33 hastalık içerisinde özelliklede Şanlıurfa'da yoğunca bulunan Burucella hastalığı da oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Burucella, Ruam, Şarbon, Tüberküloz vb. hayvanlardan insana geçen hastalıklar cenneti olan ülkemizde bakanlık bunların hiç birine karşı ücretsiz aşılama yapmamaktadır. Halihazırda belirttiğimiz hastalıkların hiçbiri için önlem yoktur, varolduğu söylenen önlemler de kağıt üstündedir. Kuş gribinde olduğu gibi" ifadesini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 20:53:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?