5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Oto hırsızlarına karşı uyarılar

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü, yaz aylarının gelmesiyle birlikte oto hırsızlarına karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü, otomobilin çalındığının fark edilmesi üzerine vakit kaybetmeden polis veya jandarma ile irtibat kurulması gerektiğini hatırlatarak, "Eğer otomobiliniz polis bölgesinde çalındıysa 155 Polis İmdat, jandarma bölgesinde çalındıysa 156 numaralı telefonu arayarak anında bilgi vermeniz, güvenlik güçlerinin bir an evvel aracınızı bularak sizi mağdur eden şahıs ya da şahısları yargı önüne çıkarmalarını kolaylaştıracaktır. Unutmayın ki, bu konudaki ihmaliniz yalnızca oto hırsızlarının işini kolaylaştırır. İlgili güvenlik kuvvetine telefonla bilgi verdikten sonra ilk iş olarak size en yakın polis veya jandarma karakoluna trafik tescil belgenizi (ruhsat) alarak gidin. Polis bölgesinde çalınan otomobiller araç sahibinin müracaatı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü Çalıntı Oto Projesi'ne kaydedilmektedir. Bu sayede çalınan bir oto kayıt girilir girilmez ilk etapta tüm Türkiye'de ve hemen akabinde Interpol bilgisayar kayıtlarına girilerek tüm dünyada arattırılmaktadır. Otomobilinizin çalındığını bildirdiğiniz karakolda müracaatınız alındıktan sonra başvuru evrakınızı Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık (Oto Hırsızlığı) Büro Amirliği'ne kendiniz de götürebilirsiniz. Otomobilinizin çalındığını fark ettiğinizde size en yakın karakola müracaat ederseniz bu imkanlardan faydalanabileceksiniz."

ARACINIZIN GÜVENLİĞİ İÇİN ALACAĞINIZ ÖNLEMLER

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yetkilileri, bir otomobilin güvenliği için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Belki de evinizden başka en değerli malınız, otomobilinizdir. Aracınız aynı zamanda saldırıya en çok maruz kalan malınızdır. Basit gibi görünen önlemlerin; kazançlarınızın başkaları tarafından çalınmamasında çok etkili olduğunu göreceksiniz. Kısa bir süre için aracınızdan ayrılsanız bile kontağı kapatıp kapıları kilitleyiniz. Kontak anahtarını ve trafik tescil belgesini oto içerisinde asla bırakmayınız. Otonuzun anahtarlarını ve tescil belgenizi tanımadığınız kimselerin ulaşabileceği yerlerde kısa bir süre için de olsa bırakmayın. Bir anlık ihmaliniz neticesinde otomobilinizin kontak anahtarının kopyası yapılıp tescil belgelerinizin sahtesi tanzim edilebilir. Otomobilinizin direksiyonu ile gaz pedalını birbirine bağlayan anahtarlı (Baston- Pedal) kilit ve alarm sistemi taktırınız. Eğer tescil belgenizdeki numaralarla aracınızın üzerindeki numaralar aynı değilse, derhal otomobilinizin kayıtlı olduğu trafik tescil birimlerine giderek bu yanlışlığın düzeltilmesini sağlayınız. Otomobilinizin kimlik kartı şasi numarasıdır. Araç Tanımlama Numarası (VIN) olarak tabir edilen şasi numarasını bir yere kaydederek saklayınız. Yeni bir oto satın aldığınızda hırsızlığa karşı güvenlik sistemleri olup olmadığına dikkat ediniz. Tüketicilerin güvenlik konusundaki endişeleri arttıkça üreticiler bu konudaki talepleri değerlendirecektir. Cüzdan, çanta, kredi kartı, cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı ya da değerli olmasalar bile değerli görüntüsü veren paket veya poşetleri otomobil içerisinde bırakmayınız. Eğer değerli eşyanızı yanınıza alamayacaksanız, arka koltuğa atmak yerine görünmeyecek bir yere ya da bagaja kilitleyin. Otomobilinizi çalma eğilimindeki kişileri araç içerisinde bırakılan eşyalar tahrik edebilir. Eğer şahsınıza ya da oturduğunuz toplu konut veya apartmana ait bir otopark varsa, size uzak olsa bile, otomobilinizi mutlaka oraya park ediniz. Tek başına gözlerden uzak tenha yerlere park etmeyiniz. Unutmayın ki kısa bir yürüyüş aracınızın çalınmasından daha iyidir. Otomobilinizi ara sokaklardan ziyade park yasağının olmadığı ışıklandırmalı caddelere ve otoparklara park ediniz. Aracınızdan uzun süreli ayrılmanız halinde oto teybini veya başlığını alınız. Motorlu taşıt satın alırken taşıtın ruhsat sahibi ile mutlaka yüz yüze görüşünüz. Ruhsat üzerinde yazılı olan bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. Yeni bir araç satın almak istediğinizde trafik tescil belgesindeki şasi ve motor numaraları ile otomobilinizin üzerinde bulunan numaraların aynı olup olmadığını kontrol ediniz. Kaza süsü vererek de otomobil çalındığını unutmayınız. Kaza yaptığınızda aracınızın anahtarlarını kesinlikle otomobil üzerinde bırakmayınız. Oto alım-satımında noter satışını ve devir işlemlerini hemen yapınız."

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 11:41:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?