5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Ovalarda taban suyu yükseldi

Taban suyunun yükselmesi Akçakale ve Harran ilçesine bağlı birçok köyü olumsuz yönde tehdit etmeye devem ediyor.

Taban suyunun köy yerleşim yerlerinde yükselmesi ile birlikte dikili birçok ağacın kurumaya, evlerin temelinde rutubetten dolayı çatlaklar oluşmaya başladı. Birçok köylü, evlerinin rutubetten etkilendiğini ancak, ellerinden bir şey gelmediğini söylediler. GAP'ın bölgeye 1996 yılına gelmesi ile birlikte sulu tarıma geçilmiş, ancak bölgede bilinçsiz sulama ve yeteri derecede tahliye ile drenaj alt yapısı olmadığından ovada taban suyunun yükselmesine neden oldu.

Ovada taban suyunun 2000 yılından itibaren sonra yükselmeye başladığını söyleyen köylüler, yetkililerin konu ile ilgili çalışma başlatmasını bekliyor. Taban suyunun yükseldiği birçok yerleşim yerlerinde ciddi hasarlar oluştuğunu ifade den köylüler, bu soruna acil bir çözüm getirilmesini bekliyor.

Taban suyundan en çok etkilenen köylerden birisinin Harran ilçesine bağlı Kabataş Köyü olduğu belirtildi. Kabataş Köyü'nde taban suyu yükseldiğinden dolayı köyün ortasında bataklık oluştu. Köyde bulunan yüzlerce nar ağacı kurumaya yüz tuttu. Köyün civarında drenaj çalışmalarının başlaması için yetkililerden yardım beklediğini ifade eden köy muhtarı Hamadi Aygün, çalışmaların bir an evvel başlamasını beklediğini kaydetti.

Aygün, "Taban suyunun yükselmesi ile köyün ortasında bataklık oluştu. Bu evlerin sahipleri evlerini terk edip köyün arka tarafına ev yaptılar ve buradan taşındılar. Kuyumuz genel olarak tuzlanmış durumda. Zemin çok yumuşak hale geldi. Bazı yerlerde ağaç dikiyoruz ama çıkmıyor. Ben şahsım olarak bin 500 adet nar ağacı diktim. Taban suyunun yükselmesinden dolayı neredeyse yarısından fazlası kurudu. Çaresizlikten ne yapacağımı bilemez olduk. Bu işe mutlaka bir çözüm getirilmelidir. Esasında köyün içinden bir drenaj kanalı açılarak tahliyeye bağlansa bu sorundan kurtulacağız. Biraz da bunun sebebi bilinçsiz sulamadan kaynaklandı. Çiftçiler suyu bol bulunca bilinçsiz sulama yaparak taban suyunun yükselmesine neden oldular. Biz devletten yardım bekliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 11:04:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?