5
Mayıs
2024
Pazar
ŞANLIURFA

Öz annelerini analık sanmışlar

Şanlıurfa'da kendisinden 20 yaş büyük Süleyman Öncel'le berdel usulü evlendirilen Rabia Akaltun'un dünyaya getirdiği 8 çocuk, gerçek annelerini yıllar sonra öğrenmiş.

Üvey anneleri Rabia Öncel'in üzerine yazdırılan çocuklar, Akaltun'u 'analık' olarak tanırken, gerçeği öğrendiklerinde büyük bir şok yaşamış.

Kuma Rabia'nın yaşadığı dram dolu evliliği 40 yıl önce başlıyor. Öz evlatları tarafından analık muamelesi gören Rabia Akaltun, bugün 63 yaşında yeni bir Anneler Günü'ne girdi. Akaltun, ilk anneliğini evliliğinin birinci yılında yaşamış. Ancak kuması Rabia Öncel, köyde bebeğe iyi bakılamayacağını söyleyerek çocuğu alıp şehre yerleşmiş. Kimsesi olmadığı için olanlara sessiz kalan Rabia Akaltun, yaşadıklarını sineye çekip evlat hasreti ile yaşamaya başlamış. Bir yıl sonra Rabia Akaltun bir erkek çocuk daha dünyaya getirmiş. Aynı bahaneyle ikinci bebeği de elinden alınan çaresiz anne, kocasıyla tartıştıktan sonra üzerine benzin dökerek kendini yakmaya çalışmış. Ağır yaralanan Akaltun, uzun bir tedaviden sonra silinmeyen izlerle hayata geri dönmüş.

Süleyman Öncel, köydeki işlerine son verip ikinci karısını şehre götürmüş. Sonraki yıllarda 6 çocuk daha dünyaya getiren anne Akaltun'un 8 çocuğu kendisini 'analık' olarak tanımış. Hiçbir güvencesi olmayan Rabia Akaltun ise devletin kayıtlarında anne olmak bir yana halen babasının evinde gelin olmamış kız olarak görünüyor. Gerçeği öğrenen çocukları, Rabia Hanım'a şimdi bir ev almak ve maaş bağlatmak istiyor. Rabia Akaltun, çocuklarını kendi nüfusuna kayıt yaptırabilmek için resmî dairelerin kapısını aşındırıyor. Süleyman Öncel'in ilk eşi ve amca kızı olan Rabia Öncel ise tüm bu yaşananları kader olarak yorumluyor.

Sosyolog Mahmut Kaya, yaptığı araştırmada çok eşliliğin en büyük sebebinin 'çocuksuzluk' olduğunu söylüyor. Kaya, "Aşiret tipi yapılanma ve kabile anlayışı hakim görünüyor. Bu nedenle erkek çocuk çok önemli." diyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 11:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?