8
Mayıs
2024
Çarşamba
ŞANLIURFA

Özürlü vatandaşlar tedavi edilecek

Şanlıurfa'nın Birecik İlçe Kaymakamlığı tarafından yeni bir sağlık projesi başlatıldı. Proje kapsamında ilçede ve köylerde bulunan özürlü vatandaşlar tespit edilip, onların tedavileri yapıldığı gibi kolu ve ayağı olmayanlara da protez takılıyor. 

Kaymakamlık kapısını sonuna kadar açık tutan ve üzerine 'Vurmadan giriniz' yazdıran Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, "Ben köydeki Ayşe Nine'den daha büyük değilim. Ben halkın hizmetkarıyım" diyor ve her gün yeni bir proje başlatıyor. Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, birbirinden ilginç ve ilginç olduğu kadar da ilçeye büyük katkı sağlayan projeleriyle gündemden düşmüyor. 27 Ekim 2005 tarihinde göreve başlayan Kaymakam Sonel, geldiği günden bu yana projeleriyle gündeme damgasını vuruyor. 

Türkiye'de net özürlü vatandaş sayısının belli olmadığını, Birecik ve köylerinde özürlü vatandaşların tespit edilmesi için bir ekip kurduğunu bildiren Sonel, bölgede 858 özürlünün olduğunu tespit ettiklerini söyledi. 

Sağlık güvencesi olmayanlara sağlık güvencesi, kol ve bacağı olmayanlara protez taktıran Kaymakam Sonel, "Sağlık Grup Başkanlığı ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı bir ekip çalışması yaptık. Vatandaşın ihtiyacını karşılamak zorundayız ve ondan haberdar olmak zorundayız. Mahalle, köy ve mezralar dolaşılarak, 858 engelli vatandaşa ulaşıldı. Engelli vatandaşların yüzde 43'ü kadın, yüzde 57'si erkek. Biz o vatandaşları sosyal güvenceye kavuşturduk, yeşil kartlarını temin ettik. Doktorların nezaretinde kimisini Ankara'ya, kimisini Şanlıurfa'ya kimisini de Gaziantep Tıp Fakültesi'ne yönlendirdik. İsmini vermek istemediğim 3 çocuklu bir bayan var, 2 kolu yok. Biz bu kadına protez kol taktırıyoruz. Önemli olan burada en ücra köşedeki insanlardan bile haberdar olmaktır. Engellilerin tedavilerini yapacağız ve onlara devletin yanlarında olduğunu hissettireceğiz" dedi. 

Bu arada Birecik İlçesi'ne bağlı Yukarı Karkutlu Köyü'nde bedensel engelli olan ikisi erkek 1'i kız olmak üzere 3 kardeşin tedavisini üstelenen Kaymakamlık, en küçük kız çocuğunun sakat olan iki ayağından birisini ameliyat ettirdi. Tıp dilinde Pesekinovarus olan (ayak felci) Ramazan, Hayrettin ve Zeliha Polat'ın tedavi işlemlerine başlandı. Polat ailesinin en küçük ferdi olan Zeliha Polat Ankara'ya gönderilerek, sakat olan ayaklarından bir tanesi ameliyat edildi. Küçük kız çocuğunu köy evinde ziyaret eden Kaymakam Tuncay Sonel, Zeliha'ya oyuncaklar hediye etti. Alçılı bacağına imza atan Kaymakam Sonel, küçük kızın tedavisinin bir süre daha devam edeceğini söyledi. Derslerinden geri kalmaması ve 1 aylık ders süresini telafi etmek için köy öğretmeni her gün Zeliha'nın evine geliyor. Bir an önce sağlığına kavuşmak isteyen 8 yaşındaki Zeliha ise, "Yürümek, koşmak ve bir an önce okula gitmek istiyorum" dedi. 

Her gün bir engellinin evine ittiklerini bildiren Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, 858 kişinin tedavisinin yapılacağını söyledi. Birecik sağlık Ocağı Tabipliği'nde görevli Dr. Mehmet Kılınç ise, Kaymakam Sonel'in köy gezileri sırasında engelli vatandaşları gördüğünü kaydederek, "Kaymakam bizden bir komisyon kurulmasını istedi. Komisyonun çalışması sırasında köyler ve mahalleler tek tek gezildi. Hastalar tespit edildi ve durumlarına göre tedavilerine başlandı. Bunlardan birisi olan Yukarı Karkutlu Köyü'nde yaşayan Zeliha Polat'ta Pesekinovarus dediğimiz bir hastalık olduğunu tespit edince tedaviye başladık" dedi.
.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2006 Cuma 15:28:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?