7
Mayıs
2024
Salı
ŞANLIURFA

Pamuk ırgatlarının ücretleri belirlendi

Türkiye'nin pamuk ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı GAP'ta pamuk toplama işinde çalışan ırgatların ücretleri belirlendi. 

Şanlıurfa ve İlçe Ziraat Odası Başkanları tarafından yapılan toplantıda pamukta çalışan işçilerin kilo başına 13 YKr alacakları bildirildi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, başkanlığında yapılan toplantıda, tarım işçilerine yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın sulu ve susuz pamuklarda birinci ve ikinci el için işçilere kilo başına net, 13 YKr, tarım aracılarına kilo başına net 0.10 YKr olmak üzere toplam 14 YKr ödenmesine karar verildi. Şanlıurfa ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları tarafından alınan kararda ayrıca, tarım işçilerinin saat 06.00'da işe başlamalarına, saat 18.00'de işi bırakmalarına, Şanlıurfa il sınırı dışından getirilen tarım işçilerinin çıkış yerlerinden işyerlerine geliş ücretiyle dönüşte kolaylıkla vasıta bulabilecekleri noktaya getirme masraflarının işverenler tarafından karşılanmasına, kamyon veya üstü açık insan taşımaya elverişli olmayan vasıtalarla işçilerin taşınmamasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, alınan kararların hem işveren hem de işveren açısından faydalı olunacağını belirterek, "Alınan kararlar böyleydi. Ama fiyata uymayanlar vardır. Kimse işçi bulamadığı için 20-25 YKr'tan işçi çalıştırıyor. Bu kararı alırken kendi başımıza yapmadık. İlçe Ziraat Odası Başkanları da bu toplantıya katıldı ve birlikte karar alındı" dedi. 

Öte yandan pamuk tarlasında yaklaşık 2 haftadır pamuk toplanmasına başladıklarını belirten tarım işçileri ise, karar verilen fiyatın çok düşük olmasından yakındı. Tarım işçileri, "Fiyat belirlenmediği için biz şu ana kadar 20 ila 25 YKr arasında pamuk topluyorduk. Belirlenen fiyat çok düşüktür" şeklinde yakındı.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2006 Salı 16:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?